Leul scade din nou. BNR a stabilit joi un curs de 4, 6279 lei pentru un euro. Coșul de cumpărături se scumpește în ritm alert

9 noiembrie 2017, 13:19

Moneda națională s-a depreciat joi și în fața dolarului american, cotația fiind stabilită de BNR la 3,9865 lei. Francul elvețian a fost cotat la 3,9870 lei.

Untul, carnea de porc, laptele, dar şi energia electrică şi gazele sunt printre produsele care s-au scumpit cel mai mult în acest an.

Mai nou, preţul ouălor stârneşte îngrijorarea cumpărătorilor.

Producătorii din industria alimentară subliniază că au crescut costurile cu utilitățile, cu materiile prime, cu impozitele. Încă un motiv de creştere a preţului: fluctuaţiile euro.

Presiunile se adună spre sfârșitul anului, când inflaţia ar putea ajunge la 2,7% şi va atinge un vârf de aproape 4% la primăvară.

BNR se aşteaptă acum la scumpiri mai mari decât anticipase, mai ales din cauza preţurilor administrate la energie şi gaze.

„Toate aceste prognoze ale noastre bineînțeles că sunt încețoșate. E greu să vezi când ai atâtea majorări de taxe, micșorări de taxe, scade TVA-ul, crește acciza, nu este ușor când ai asemenea factori exogeni care îți perturbă mișcarea prețurilor să îi dai la o parte și să vezi care este trendul”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Analiştii economici atrag şi ei atenţia că încă nu ştim când şi cu cât se vor scumpi gazele, de exemplu.

Probleme sunt și cu importurile, care cresc într-un ritm mai rapid decât exporturile. Iar deficitul comercial în creștere duce la deprecierea leului, avertizează guvernatorul BNR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite