Leul, la cel mai slab nivel din istorie. Euro a fost cotat la 4,6495 lei. ROBOR la trei luni a ajuns la 1,89%. Ratele creditelor cresc

13 noiembrie 2017, 13:18

Banca Națională a anunțat, luni, un curs de aproape de 4 lei și 65 de bani pentru un euro. Un nou record istoric negativ.

Aceasta, în timp ce cotația pentru dolarul american a depășit 3 lei și 99 de bani.

La casele de schimb valutar, euro s-a vândut  cu peste 4 lei și 69 de bani. Unele bănci au afișat un curs chiar și de peste 4 lei și 72 de bani. Cotații pe care moneda națională nu le-a mai atins niciodată.

Reprezentanții BNR sunt cu ochii pe piață, deși recunosc că se vor preocupa în primul rând de menţinerea dobânzilor şi vor lăsa cursul să fluctueze în funcţie de piaţă.

Guvernatorul Mugur Isărescu a lăsat să se înțeleagă că, de acum încolo, BNR  se va preocupa mai ales de menținerea dobânzilor și va lăsa cursul să fluctueze în funcție de piață.

Prin urmare, dacă v-ați împrumutat în euro, plătiți rate mai mari. Dar nici dacă aveți credite în lei, veștile nu sunt bune.

În paralel, a crescut și indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează dobânzile creditelor în lei. Azi, acesta a ajuns la 1,89%. La începutul anului era numai 0,87%.

Specialiștii în domeniu pun deprecierea leului pe seama lipsei mari de monedă străină din economie.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu exclude nici varianta unui atac asupra leului.

Efectele devalorizării leului se vor resimți în prețul carburanților, al produselor și serviciilor. O povară în plus pentru români, în pragul sărbătorilor de iarnă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite