Letonia închide un post de televiziune rusesc din cauza reportajelor care susțin războiul din Ucraina. Kira Yarmysh: Privarea TV Rain de licență nu face decât să-l ajute pe Putin

TV Rain canal rusesc de televiziune
TV Rain canal rusesc de televiziune
6 decembrie 2022, 17:18

TV Rain a declarat că acuzațiile sunt „nedrepte și absurde”, într-o postare pe rețelele de socializare. Canalul TV a fost obligat să-și înceteze activitatea de pe data de 8 decembrie. Răspunsul celor de la TV Rain a subliniat faptul că se vor supune deciziei, dar că vor rămâne pe Youtube. Cu toate acestea, nu va mai putea emite pe televiziunea prin cablu în interiorul Letoniei, care are o populație mare de vorbitori de limbă rusă.

Redactorul-șef al postului TV, Tikhon Dzyadko, a catalogat drept „absurdă și care nu are nimic de-a face cu bunul simț” decizia autorităților din Letonia de a anula licența de emisie a postului în această țară.

 

Consiliul Național al Presei Electronice (NEPLP), autoritatea de reglementare a mass-media din Letonia, a declarat că decizia de revocare a licenței a fost luată „în legătură cu amenințările la adresa securității naționale și a ordinii publice”.

La începutul acestei luni, autoritatea de reglementare a amendat canalul cu 10.000 de euro pentru afișarea unei hărți în care Crimeea ocupată era prezentată ca făcând parte din teritoriul Rusiei.

Comentând decizia sa de a revoca licența de emisie a TV Rain, NEPLP a declarat că „a fost convins că managementul TV Rain nu a înțeles natura și gravitatea fiecărei încălcări individuale și nici a unui set de încălcări”.

Decizia a fost criticată de multe figuri ale opoziției din Rusia, care susțin că TV Rain este o sursă importantă de informații independente despre război pentru vorbitorii de limbă rusă.

„Există Putin, care a început războiul. Există TV Rain, care spune adevărul despre Putin și despre război. Privarea TV Rain de licență nu face decât să-l ajute pe Putin”, a declarat Kira Yarmysh, secretarul de presă al liderului opoziției încarcerat Alexei Navalny.

De asemenea, organizația Reporteri fără Frontiere a trimis o scrisoare Consiliului Național al Presei din Letonia, cerând să nu priveze „Dozhd” de licența sa.

 

Canalul, care a fost mult timp critic la adresa lui Vladimir Putin și a guvernului rus, a fost blocat în Rusia la începutul lunii martie, la câteva zile după invazia din Ucraina.

Mulți angajați au fugit atunci din Rusia, iar ulterior au început să lucreze la reconstrucția Dozhd în străinătate.

Serviciul de securitate de stat (VDD) a investigat incidentul și a declarat că a avertizat în repetate rânduri cu privire la „diversele riscuri emanate de așa-numita presă independentă din Rusia care își relochează activitatea în Letonia”.

VDD a precizat că aceste riscuri includ posibilele legături ale reprezentanților mass-media cu serviciile de informații și de securitate rusești, precum și pericolul reprezentat de faptul că Moscova încearcă să vizeze Letonia ca parte a măsurilor de influențare a opiniei publice online și în alte părți.

 

 

 

Sursa: BBC

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite