Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei le face viața grea și rușilor din diaspora. În Letonia, autoritățile organizează teste de limba letonă pentru zeci de mii de cetățeni care au pașapoarte rusești, ca dovadă de loialitate pentru țara baltică unde trăiesc de decenii. Dacă nu îl trec, riscă să fie expulzați.
Într-o sală de clasă improvizată într-un bloc din Riga, mai multe femei simt că s-au întors la școală. Au fost chemate să dea un test de limba letonă, un exercițiu prin care autoritățile le verifică nici mai mult, nici mai puțin decât loialitatea față de țara baltică și cât sunt de integrate în societate.
”Este o conversaţie simplă. Trebuie să ştie propoziţii cum ar fi : "vreau să mănânc cina şi nu ştiu ce să aleg între peşte şi carne de vită", sau "numele meu este Liene şi vreau să vizitez Londra". Genul acesta de propoziţii care nici nu sunt parte din testul de cetăţenie sau ceva asemănător. Doar aspecte din viaţa de zi cu zi, activităţi banale şi rutine”, a spus Liene Voronenko, directoarea Centrului Leton pentru Educaţie.
În total autoritățile letone cer un test de limbă pentru 20 de mii de posesori de pașapoarte rusești, chiar dacă trăiesc în Letonia de multe decenii. Majoritatea sunt, de altfel, persoane trecute de prima tinerețe. După declanșarea războiului din Ucraina, oficialii letoni privesc cu suspiciune orice fel de sentimente pro-ruse. Mulți dintre cei chemați la testul de limbă se tem că daca îl pică, vor fi expulzați.
”Deşi suntem îngrijoraţi, am încredere că Letonia este o ţară democratică şi nu va recurge la deportări în masă. Oricum nu am unde să mă duc, trăiesc aici de 40 de ani. Sunt născută în Belarus şi mi-am luat cetăţenia rusă doar că să pot să-mi vizitez părinţii bolnavi”, a precizat Valentina Sevastijanova, cetățean rus.
Autoritățile sunt clare: cei sub 75 de ani care nu trec până la sfârșitul anului testul de limba letonă vor primi o perioadă de grație în care să plece de bună voie sau vor fi expulzați forțat. Oficialii de la Riga spun că nu fac decât să aplice legea imigrației.
”Dacă separăm emoţiile de cerinţele legale, atunci este de înţeles că dacă eşti cetăţeanul unui stat beneficiezi de protecţie, socială şi de altă natură, din partea acelui stat. Şi dacă vrei să trăieşti în altă ţară, trebuie să respecţi legea imigraţiei din acel loc”, a declarat Dmitrijs Trifanovs, secretar de stat în Ministerul leton de Interne.
În Letonia, etnicii ruși reprezintă aproape un sfert din populația de 1,9 milioane a țării baltice. Cei mai mulți vorbesc acasă și în comunitate limba rusă, lucru acceptat dintotdeauna, dar care după declanșarea războiului din Ucraina a început să fie privit cu suspiciune.