„Lena, s-ar putea să fiu executat de ai noștri astăzi”. 21 de soldați care refuză să lupte în Ucraina sunt ținuți captivi într-un subsol din Donețk și amenințați cu moartea

Soldați ruși
Soldați ruși
8 noiembrie 2022, 12:02

Femeile care au semnat scrisoarea scriu că cel puțin opt dintre bărbații care sunt în prezent reținuți în subsol au scutiri oficiale de la serviciul militar, informează site-ul Meduza.

Înainte de mobilizare, aceștia lucrau la complexul minier și metalurgic Dalnogorsk Dalpolymetal. Uzina industrială are statutul oficial de obiectiv al industriei de apărare, ai cărei angajați sunt scutiți de la mobilizare. În ciuda acestui fapt, ofițerii de recrutare i-au trimis pe cei opt angajați de la Dalpolymetal mai întâi într-o tabără de instrucție, iar apoi în zona de luptă – se presupune că fără o pregătire corespunzătoare.

Cei 21 de recruți reținuți acum în subsol au prezentat rapoarte scrise, în care au refuzat să lupte, deoarece acest lucru era împotriva conștiinței lor. Rudele lor spun că comandanții încearcă să îi forțeze să își retragă declarațiile. Familiile acestora scriu că grupul de deținuți de conștiință din Zavitne Bazhannia nu primește mâncare și nici articole de igienă personală. Nimeni nu le spune de ce sunt închiși în subsol. În schimb, „răpitorii” lor îi numesc trădători și îi amenință cu plutonul de execuție.

Potrivit rudelor, până la sfârșitul lunii octombrie militarii au fost staționați la 40 de kilometri de Mariupol. Ei construiau adăposturi, dar nu participau la lupte. Apoi, au fost mutați la Zavitne Bazhannia.

Elena Kașina, una dintre soțiile care au semnat scrisoarea, spune că soțul ei, în vârstă de 33 de ani, nu a avut nicio experiență anterioară de luptă. Deși a efectuat perioada obligatorie în armata rusă, și-a petrecut acel timp lucrând ca mecanic la garaj. „În tabăra de instrucție, au avut o zi în care au încercat să tragă cu o mitralieră”, a declarat ea, potrivit Meduza.

„Numai că luneta mitralierei era strâmbă, așa că nu a putut nimeri nicio țintă – nici de la 400 de metri, nici de la 100 de metri. A doua zi, au trebuit să sape tranșee, și asta a fost tot antrenamentul lor. După aceea, au fost trimiși în Ucraina”, a mai precizat femeia.

Kașina spune că soțul ei se află în Ucraina din 2 octombrie. Pe 10 octombrie, el a sunat-o și i-a spus că trupele stau de veghe în tranșee și încearcă să recucerească părți din fâșia forestieră. Două zile mai târziu, el i-a zis că nu vrea să ucidă oameni și că va „închide ochii și urechile” și va aștepta plutonul de execuție.

Înainte ca aceștia să-și depună rapoartele, comisarul politic al companiei a cincea din DNR le-a spus că, dacă vor scrie ceva, vor fi executați de un pluton de execuție și aruncați într-o groapă comună, iar rudelor li se va spune că au dispărut în misiune. Soțul meu m-a sunat și mi-a spus: „Lena, s-ar putea să fiu executat de ai noștri astăzi.”

Kașina mai spune că 6 dintre deținuții de conștiință din unitatea soțului ei au fost desemnați să gătească pentru restul trupelor, în timp ce alți opt au fost luați și închiși în subsol. Rudele consătenilor încarcerați ilegal au scris Comitetului rus de anchetă, dar nu au primit încă un răspuns.

În vara acestui an, jurnaliștii au relatat că zeci, poate chiar sute de soldați ruși care doreau să părăsească serviciul militar au fost ținuți în custodie în partea controlată de Rusia din regiunea ucraineană Lugansk. În toamnă, s-a aflat că au fost înființate lagăre pentru rușii proaspăt recrutați care refuzau să lupte în război. Comandanții armatei folosesc amenințări și violență fizică pentru a-i forța pe soldați să se întoarcă pe front.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite