Lemnele de foc și peleții lipsesc din magazine. Penuria a apărut după plafonarea prețurilor

20 octombrie 2022, 17:22

Fie la telefon, fie în magazine și depozite, oamenii care caută lemne, brichete și peleți primesc același răspuns: Nu mai sunt. Motivul pentru care comercianții din România nu mai au marfă este plafonarea prețului. Au achiziționat marfă la un tarif mare, iar acum sunt obligați să o vândă pe mai puțin și ar ieși în pierdere.

Situația e aceeași, indiferent dacă vorbim de marile lanțuri de magazine ori de comercianțîi mai mici.

Reporterul TVR a contactat un producător de peleți din județul Buzău, care spune că dă marfă la export, ca să nu iasă în pagubă, iar alt comerciant vrea să vândă persoanelor juridice și mai spune că prețul de achiziție de la producător e mai mare ca cel plafonat de guvern.

Retailerii nu au cum să procure lemne de foc și peleți la prețuri mici, pentru că pe lângă tariful materiei lemnoase se adaugă și costurile de transport și manipulare.

”Situaţia în momentul de faţă stă în felul următor, pentru o lună jumătate, chiar mai bine, avem toată producţia vândută şi, în momentul de faţă, nu mai putem lua comenzi. Cerere este, bineînţeles, cerere este foarte mare, dar nu mai putem lua comenzi”, ne-a declarat Daniel Popa, producător peleți și brichete.

Criza lemnelor, după stabilirea prețului prin ordonanță de urgență, a fost anticipată de cei din industria lemnului.

”Este o intervenţie foarte brutală în piaţă, care a bulversat mecanismul de formare a preţurilor şi care ignoră orice legislaţie economică elementară. Nu există un preţ unic care să acopere preţul de la munte, la drum auto forestier şi să fie valabil şi după adăugarea acestor cheltuieli reale de transport, de despicare, de paletizare şi de distribuţie”, explică Cătălin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului.

În aceste condiții, firmele caută soluții că să-și continue activitatea. Dar blocajul s-ar putea prelungi.

Tobescu a mai precizat că soluţiile pe care le-au găsit ”au fost să factureze separat lemnele de foc şi să factureze separat serviciile. Dacă nu se iau măsuri foarte rapide, aceste firme de exploatare, care sunt furnizorii, sunt forţate să rezilieze contracte de exploatare şi se creează un deficit real în piaţă”

Prețul impus de stat de 400 de lei pe metru cub, cu TVA inclus, a fost stabilit de Guvern în 5 octombrie. Comercianțîi care nu respectă prețul pafonat riscă amenzi între 3 mii și 5 mii de lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite