Lemne puţine şi scumpe. Speculanții vând lemne de proastă calitate, la prețuri ridicate

20 ianuarie 2019, 20:33

Comuna Aroneanu se află la doar 6 km de municipiul Iași, însă nu este racordată la gaz. În aceste condiții, oamenii își încălzesc locuințele cu lemene sau cu peleți.

Constantin Zaharia, în vârstă de 65 de ani, are o pensie de 1200 de lei. A plătit pentru patru metri cubi de lemne 2000 de lei, care îi ajung să încălzească locuinţa doar o lună. Bărbatul spune că-şi procură lemnele de la samsari, care de cele mai multe ori îl păcălesc. Unele sunt de proastă calitate şi ard foarte repede.

Şcoala din Aroneanu era incălzită până anul trecut cu lemne. Primarul comunei susţine că pe piaţa din România era foarte greu să găsească lemne şi a fost nevoit să facă achiziţii din Ucraina. Din toamnă a decis ca unitatea de învățământ să fie încalzită cu o centrală pe bază de brichete din paie. Profesorii spun că acum în şcoală este mult mai cald, iar costurile au scăzut considerabil.

Situaţia este similară şi în comunele Miroslava şi Leţcani. Dacă în urmă cu doi ani un metru cub de lemne se vindea cu 125 de lei, acum costă 500 de lei.

În localităţile din judeţul Iaşi, magazinele care comercializează lemne de foc pot fi numărate pe degete. Din acesta cauză oamenii sunt nevoiţi să cumpăre de la intermediari, care stabilesc preţurile după bunul plac.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite