Soba cu lemne, soluția salvatoare în Republica Moldova. Țara se află în stare de urgenţă energetică

Criza gazelor dă fiori reci cetăţenilor din Republica Moldova. Basarabenii caută soluţii concrete, iar soba cu lemne pare una dintre acestea. Aşa că a crescut cererea pentru lemnele de foc, la fel si preţul acestora. Între timp, guvernul de la Chişinău a făcut prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative şi negociază, în continuare, cu Gazprom. Din 22 octombrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgenţă energetică.

27 Octombrie 2021, 08:26 Știrile TVR |

Criza mondială a gazelor se dezbate şi pe uliţele satelor basarabene. Localnicii din comuna Truşeni urmăresc negocierile autorităţilor de la Chişinău cu Gazpromul rusesc.

Sătenii ar putea reveni la soba cu lemne. Şi-au făcut deja provizii.

În aceste condiţii, nu e de mirare că a crescut serios cererea pentru lemnele de foc.

Un metru ster de lemn tare, tăiat şi despicat, este vândut cu aproape o mie de lei moldoveneşti, cu 40 de lei mai mult ca anul trecut. Pe site-urile de anunţuri, intermediarii vând însă mult mai scump.

Ieri, Guvernul de la Chişinău a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze din Polonia.

Autoritățile încearcă astfel să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

Guvernul se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI