Legumicultori înscriși în programul "Tomata" ar vrea să iasă cu roșiile pe piață înainte de Paști. Calcule pentru un preț apropiat de cel de anul trecut, deși cheltuielile au fost mari din cauza fluctuațiilor de temperatură

Roșiile românești din solariile legumicultorilor ar putea ajunge în piețe înainte de Paști. Mulți spun, însă, că un termen mai realist este spre sfârșitul lunii mai sau chiar 1 iunie. Cheltuielile mult mai mari decât în anii precedenți, chiar dacă iarna a fost blândă, îi determină pe unii producători să urce prețurile consistent. Alții ne-au spus că preferă să aibă vânzare, așa că păstrează prețul de anul trecut.

25 Martie 2023, 19:50 (actualizat 25 Martie 2023, 19:54) Știrile TVR |

"Aici avem un cuptor făcut de mine, pentru încălzire. Doar pe lemne. Dar este foarte scump. Am plantat în 23 februarie roșiile și până astăzi am consumat un tir de lemne. M-a costat 13.000 de lei."

În solarul unei familii din satul Cioroboreni, Mehedinți, firele de roșii au aproape un metru înălțime, iar pe unele chiar sunt semne de recoltă bogată. Proprietarul spune că, la mijlocul lunii mai, ar putea duce la piață primele roșii românești.

Mizează pe o producție bună și pe un preț care să-i acopere cheltuielile.

Sunt însă și fermieri care, ca să evite frigul, au plantat tomatele ceva mai târziu. Recolta lor nu va ajunge pe tarabe mai devreme de 1 iunie.

Legumicultorii din Olt înscriși în programul Tomata ar vrea să iasă cu roșiile pe piață înainte de Paști. Fermierii interesați să intre în programul "Tomata" mai au la dispoziție încă o săptămână, până la 1 aprilie.

Județul Olt va fi din nou fruntaș la numărul de legumicultori înscriși - cel mai probabil se va ajunge la 6 mii de dosare depuse.

Legumicultorii înscriși în program primesc o subvenție de 3.000 de euro dacă reușesc să comercializeze până la finele lunii iunie 3.000 de kilograme de tomate și să depună documentele justificative până la mijlocul lui iulie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI