Legumicultor în pandemie. Povestea unei tinere care a lăsat Italia și trăiește acasă din munca pământului

23 februarie 2021, 10:39

Cel mai bine i-a mers însă de când a început pandemia. Deși coronavirusul a pus pe butuci numeroase afaceri, comerțul cu legume a înflorit, pentru că vrânceanca a descoperit că online marfa se vinde mult mai repede.

Alina Cătană a plecat în Italia imediat după ce a terminat liceul și s-a întors acasă după 17 ani. Pentru că trăiește în Biliești, cel mai mare bazin legumicol din Vrancea, s-a apucat de legumicultură. A început cu un solar de aproximativ 400 mp, cu gândul că n-are ce pierde. Și așa a fost.

A încercat să cultive legume bio, dar dăunătorii i-au decimat roșiile. A plantat imediat castraveți și a recuperat o parte din investiție. Deși nu are studii în domeniul agricol, a citit, a ascultat legumicultori cu experiența și a reușit.

Pandemia a obligat-o să ia decizii rapide. Anul trecut și-a vândut toate produsele online, iar anul acesta va face la fel. De ceva vreme are o colaborare în Marea Britanie, de unde vin doi întreprinzători care cumpără produse naturale pentru clienții lor.

La Biliești, media e vârstă a legumicultorilor a scăzut considerabil în ultimii ani, pentru că mulți tineri s-au întors din străinătate și continuă tradiția familiei.

Câștigurile nu sunt foarte mari pentru toți, tocmai de aceea ar trebui sprijiniți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă