Legume congelate din Ungaria, retrase şi din România. 9 oameni au murit în Europa după ce au mâncat astfel de produse

Alertă alimentară în România. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut publică lista produselor congelate ale companiei Greenyard din Ungaria posibil contaminate. Au fost retrase, preventiv, din magazine. Inspectorii sanitar-veterinari de la noi spun că e posibil ca mâine să aibă în faţă rezultatele probelor prelevate.

07 Iulie 2018, 11:58 (actualizat 07 Iulie 2018, 20:25) |
Legume congelate retrase din magazine
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost notificată oficial de către Ungaria că și în România s-au distribuit produse congelate pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.

Toate pungile de mazăre, fasole, spanac şi porumb dulce, produse de compania ungară Geenyard în ultimii 2 ani au fost retrase din magazine. Cei care mai au acasă astfel de pungi pot să le ducă înapoi și primesc și banii pe ele.

Notificarea a venit prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de la Punctul Naţional de Contact al Ungariei.

'Nici în această notificare nu s-au transmis buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră', susţin reprezentanţii ANSVSA.

ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei, care sunt retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

Măsura vine după ce 9 oameni au murit, în țari din Europa, în urma consumului de legume congelate. Oamenii s-au contaminat cu Listeria monocytogenes - o bacterie periculoasă, care poate provoca septicemie sau meningită.

Au fost raportate zeci de cazuri de îmbolnăvire în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia, cele mai multe de la porumbul congelat.

Urme de Listeria s-au găsit însă și în pungi cu spanac sau cu fasole verde congelate.

Este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei, de până la 70 de zile.

Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de compania 'Greenyard' din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară recomandă ca legumele congelate să fie preparate termic înainte de a fi consumate.

Comisia Europeană va organiza săptămâna viitoare o teleconferință cu toate statele membre pentru a gestiona corect situația.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI