Legume bio și soiurile hibrid, tot mai căutate. Fermierii sunt interesați să crească productivitatea, dar și calitatea legumelor

Legumele bio sunt tot mai căutate de cei preocupați de o alimentație sănătoasă, fără conservanți. Așa că oferta e variată iar producătorii inventivi. Provocările climatice și dăunătorii îi determina însă pe cultivatori să se orienteze către soiurile hibride, mult mai rezistente.

13 August 2022, 14:11 (actualizat 13 August 2022, 16:02) Știrile TVR |

Ion Jivu cultivă de ani buni legume bio în comuna timișeană Belinţ. Cererea tot crește, iar producția se adaptează solicitărilor.

Cu un sistem de irigații bun și cu îngrășământ natural, Ion Jivu este primul producător agricol bio din Timiș intrat în programul Coșul. Clienții lui primesc legume în baza unor contrate de comandă, încheiate anual. Fermierul abia face față cererii.

Munca nu e deloc ușoară, spune producătorul, iar anul acesta a cheltuit mult din cauza secetei.

Nevoia de adaptare la schimbările climatice îi face pe fermieri să caute și soiurile de legume hibride. La ferma lui Vasile Matrasoaie din Dumbrăveni, Suceava, sunt testați zeci de astfel de hibrizi, la tomate, ardei gras, kapia și castraveți. Specialiștii urmăresc și adaptarea soiurilor de tomate la condițiile de climă și sol din nordul țării.

Micii fermieri sunt foarte interesați de hibrizi ca să crească productivitatea, dar și calitatea legumelor.

Cultivarea soiurilor hibride este sprijinită și de Direcția Agricolă Suceava, care promite valorificarea surplusului de producție legumicolă din gospodării.

Hibrizii nu înregistrează mutații genetice, spun specialiștii, ci combină mai multe calități, de la mai multe soiuri. Astfel rezultă un produs mai rezistent la provocările climatice și la boli.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI