Legile Justiției, în Parlament. Atribuțiile președintelui de numire sunt păstrate, cele de revocare, eliminate

Coaliţia a trecut la modificarea legile justiţiei în regim de urgenţă. Până la Crăciun, amendamentele cu care a venit echipa condusă de fostul ministru Florin Iordache ar trebui să treacă de ambele camere ale Parlamentului. Preşedintele ţării îşi păstrează rolul în numirea procurorilor şefi, iar ministrul Justiţiei are noi pârghii prin care cheamă la raport magistraţii. Sunt doar câteva dintre propuneri. Noile modificări provoacă multe critici şi suspiciuni de ingerinţă în activitatea magistraţilor.

31 Octombrie 2017, 12:53 (actualizat 31 Octombrie 2017, 20:01) |
Modificarea legilor justiției. Procedură de urgență până la Crăciun
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Mai mulţi parlamentari PSD au preluat şi modificat proiectul prezentat săptămâna trecută de ministrul Tudorel Toader. Printre co-autori, fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13. Conducerea partidului a trasat deja unele linii directoare.

"I-am spus domnului Iordache să țină totuși cont de pozițiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor șefi.  I-am rugat să încerce să țină cont de poziția mea publică, pentru că, așa cum am spus, n-au apărut până acuma pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură", a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea.

Conform noului proiect, preşedintele ţării rămâne doar în procedura de numire a procurorilor şefi, dar nu va putea respinge decât o singură dată propunerea CSM pentru preşedinţia ICCJ. În schimb, şeful statului nu mai apare în procedura de revocare.

Art. 54 - (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, al Direcţiei de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei pentru lnvestigarea lnfracțiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori, adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".

În contrapartidă, atribuţiile ministrului Justiţiei în activitatea magistraţilor sunt sporite. Procurorii şefi vor obligaţi să dea cu subsemnatul pentru activitatea lor la minister, iar ministrul va putea veni cu îndrumări scrise pentru eficientizarea luptei împotriva criminalităţii.

O nouă instituţie de control, inclusiv de urmărire penală a procurorilor şi judecătorilor, va fi creată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Inspecţia judiciară, cu atribuţii de control şi de revocare a procurorilor, devine autonomă pe hârtie, dar subordonată prin atribuţiile de numiri şi evaluări nou creatului Consiliu Naţional de Integritate.

Iritat de suspiciunile presei privind un posibil control politic asupra magistraţilor, Florin Iordache a venit cu o interpretare diferită a textelor de lege elaborate chiar de el.

Detalii, in materialul VIDEO

Opoziţia şi specialiştii din justiţie pun la zid pachetul de legi.

Actuala coaliţie este decisă să accelereze adoptarea. În maximum 45 de zile, pachetul de legi ar trebui dezbătut, adoptat şi transferat Senatului, astfel încât, până la Crăciun, să treacă şi de camera decizională.

ACTUALIZARE USR se opune adoptării în Parlament a legilor justiției în procedură de urgență. Uniunea Salvați România îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să retragă din Parlament proiectul de modificare a legilor justiției și să îl supună unei dezbateri publice reale, care să reunească toți actorii care pot contribui la modernizarea legislației, conform unui comunicat USR.

ACTUALIZARE Deputatul PSD Florin Iordache a prezentat principalele prevederi ale legilor justiției.

Una dintre prevederile importante se referă la faptul că președintele României nu poate refuza decât o singură dată, motivat, revocarea sau numirea unui procuror.

Noul proiect rezolvă și întârzierile judecătorilor de a redacta motivările sentințelor. ”Timpul în care un judecător este obligat să redacteze motivarea să fie de maxim 30 de zile și numai în cazuri excepționale să se prelungească”, a subliniat Iordache.

El a prezentat pachetul de legi în fața membrilor biroului permanent al Camerei Deputaților. Acolo s-a decis intrarea în procedură de urgență a acestor proiecte de lege.

În următoarele 45 de zile, comisiile și plenul ar trebui să parcurgă toată procedura pentru a avea adoptate aceste proiecte de lege.

Proiectele au iscat în ultimele luni o serie de controverse. Tudorel Toader a preferat să transfere responsabilitatea către Parlament.

În momentul de față se pune problema unor modificări substanțiale față de draftul venit de la Ministerul Justiției.

Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, este posibil ca președintele României să fie menținut în procedura de numire a procurorilor șefi. În schimb, ministrul Justiției dobândește mai multe atribuții în această procedură, inclusiv în numirea adjuncților și șefilor de secții. De asemenea, va avea sub controlul său Direcția de investigare a activității magistraților.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI