Legile justiției și desființarea Secției Speciale, pe agenda Coaliției

14 iunie 2021, 19:44

Vicepremierul Dan Barna a declarat că vrea un calendar asumat din partea Coaliției, pentru a avea votul necesar desfiinţării Secției Speciale şi în Senat.

Liberalii susțin desființarea Secției în orice condiții, dă asigurări liderul PNL, Ludovic Orban.

Dan Barna, vicepremier, lider USR: „Este dorința pe care o avem ca, fie în această sesiune, până la finalul ei, fie într-o sesiune extraordinară, în luna iulie, să se termine povestea SIIJ, să eliminăm această excrescență dureroasă de pe sistemul de justiție”.

Ludovic Orban, președintele PNL: „Partidul Național Liberal este consecvent în susținerea desființării Secției Speciale”.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, David Muniz, este încrezător că problema Secției speciale va fi rezolvată.

DAVID MUNIZ – însărcinatul de afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti: „Am văzut decizia CJUE şi a altor instituţii din Europa. Cred că problema se va rezolva, dar este treaba Guvernului şi a Parlamentului să decidă”.

GABRIELA SCUTEA, procuror general: „Raportându-ne la actorii care trebuie să pună în operă aceste recomandări, natura lor este una obligatorie. Articolul 148 din Constituţie ne trimite la caracterul primordial al legislaţiei europene sau internaţionale, atunci când ea există”.

Camera Deputaților a votat deja desființarea Secției Speciale, însă au fost introduse garanții suplimentare pentru magistrați. Ei nu vor putea fi trimiși în judecată fără avizul CSM. Acum proiectul a ajuns la Senat. Coaliția trebuie să se pună de acord asupra mai multor puncte sensibile din legile justiției. De exemplu, avizul obligatoriu al CSM la numirea procurorilor șefi sau trecerea poliției judiciare de la Ministerul de Interne, la Parchete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite