Legile educației, în procedură de urgență. Măsuri radicale pentru elevii violenți cerute de sindicatele profesorilor: detenția școlară, exmatricularea și munca în folosul comunităţii sau al şcolii

11 aprilie 2023, 07:04

Exmatricularea este prima pe lista propunerilor făcute de sindicaliști, în cazul elevilor care comit fapte grave.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”: „Reintroducerea preavizului de exmatriculare şi a exmatriculării pe o perioadă limitată de timp pentru acei elevi care comit acte de o gravitate destul de ridicată. Putem să o definim cum vreţi, o suspendare, se poate introduce aşa ceva, nu contează forma, important e să existe acea sancţiune. Avem nevoie de consilieri în fiecare unitate de învăţământ. În momentul de faţă avem un consilier la 800, chiar 2.000 de elevi.

Se adaugă muncă în folosul comunităţii, detenţie şcolară, mutarea elevilor deosebit de violenţi în centre de reeducare, iar nota la purtare să conteze la admiterea la liceu sau în calculul mediei de la bacalaureat.

Reprezentanţii elevilor nu sunt de acord cu aceste propuneri.

Ariana Dudună, preşedinta Asociaţiei Elevilor din Constanţa: Excluderea unor copii din colectiv va duce la alimentarea comportamentului deviant, asta ne arată toate studiile. Nu este o soluţie, trebuie reintegrat în colectiv. Munca forţată este interzisă, potrivit Constituţiei. Deci impunerea unor astfel de sancţiuni ar fi neconstituțională”.

Ministrul Educaţiei crede că unele dintre aceste măsuri pot fi totuşi puse în practică.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: “Exmatricularea limitată este o suspendare, dacă e însoţită de măsuri de consiliere nu ar fi o idee rea. Camera de detenţie cred că este vorba de un spaţiu în care un copil să reflecteze asupra comportamentului. Să vedem procedura, cine este răspunzător, cum se întâmplă anunțarea familiei şi, sigur, să vedem spaţiile”.

Reprezentanţii părinţilor susţin varianta centrelor de reeducare.

Iulian Cristache, preşedinte Federaţia Părinţilor:Vorbim despre  niște copii care trebuie să fie reeducați și aduși în sistem. Dacă luăm răul din școală îi îl ducem în altă parte și îl exmatriculăm nu facem altceva decât rău. Noţiunea de detenţie nu are ce să caute în sistemul educațional. Doar dacă te duci într-o puşcărie, efectiv. Aia e detenţie. Munca în folosul comunităţii poate să însemne reeducarea acestor copii”.

Ariana Dudună, preşedinta Asociaţiei Elevilor din Constanţa: Există astfel de centre pentru copiii de peste 14 ani, care au răspundere penală. Decizia se poate lua doar de instanţă. Şcoala nu trebuie să creeze un sistem paralel de justiție”

Prof. univ. dr. Daniel David, psiholog, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: Ideea de exmatriculare, în principiu, în anumite situaţii sau în caz de excepţie majoră de la regulă ar putea să fie acceptată. Dar şi acolo, repet, numai într-un sistem în care exmatricularea nu anulează dreptul la educaţie pe care îl are copilul. Pot fi luate în calcul (n.red – camerele de detenţie şi centrele de reeducare), dar într-o altă logică, într-o altă paradigmă. Aşa cum sună exmatriculare şi detenţie ne duce cu gândul la vremuri care nu mai pot funcţiona într-o educaţie modernă”.

Sindicaliștii susţin şi obligativitatea şcolilor de a instala camere de luat vederi în clase şi de a avea paznici la intrare, care să-i poată controla pe elevi în caz de suspiciuni. Cer și interzicerea utilizării telefoanelor în spaţiul şcolii, dar și amenzi pe care părinţii elevilor cu probleme să le plătească. Dezbaterile pe tema noilor legi ale educației vor continua și miercuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite