Legile Educației, motiv de scandal în coaliție. Vasile Dîncu ameninţă că PSD ar putea cere chiar demisia ministrului Educaţiei

2 februarie 2023, 20:22

În cea mai recentă postare pe Facebook, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, critică retragerea atribuţiilor secretarului de stat Florin Lixandru.

VASIE DÎNCU: Cred că doamna ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au reacţionat imediat.

IONUŢ STROE, purtătorul de cuvânt al PNL: Ce declară domnul Dîncu denotă faptul că nu e informat în legătură cu deciziile din cadrul coaliției. Situația punctuală despre care vorbește în acea postare referitoare la un secretar de stat de prin Ministerul Educației s-a rezolvat de ieri seară, de la ședința coaliției.

Scandalul a pornit cu o zi înainte, când secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, a criticat într-o postare pe Facebook noile legi ale Educației Naționale.

FLORIN LIXANDRU: PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate pachetul Legilor Educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024.

Printr-un ordin, Ligia Deca i-a retras atribuțiile lui Florin Lixandru, iar liderii coaliției s-au întâlnit de urgență la Guvern și au decis ca acesta să le reia parțial. Noul termen pentru prezentarea legilor în Guvern este 15 februarie.

PNL şi PSD au viziuni diferite. Potrivit unor informaţii obţinute pe surse, PSD nu susţine examenul de admitere la liceu insistând pe acces neîngrădit la educaţie pentru toţi copiii și combaterea abandonului şcolar. PNL cere ca anumite prevederi să rămână la fel. Printre acestea, programul masă sănătoasă în şcoli, prime de instalare pentru profesori în mediul rural, învăţământ dual extins, şi în universităţi.

IONUŢ MOŞTEANU, deputat USR: Aşa şi noi, USR-ul, am cerut demisia ministrului Educaţiei din opoziţie. Este inacceptabil ca nişte legi ale învăţământului să fie făcute în spatele uşilor închise, să fie făcute de nişte politruci, prin negociere politică, în loc să fie făcute printr-o dezbatere corectă în societate.

Vechiul calendar prevedea ca noile legi ale Educaţiei Naţionale să fie aprobate în parlament la jumătate lunii martie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite