Legile Educației, motiv de scandal în coaliție. Vasile Dîncu ameninţă că PSD ar putea cere chiar demisia ministrului Educaţiei

Noile legi ale Educaţiei Naţionale continuă să fie sămânţă de scandal în coaliţie. Vasile Dîncu ameninţă că PSD ar putea cere chiar demisia ministrului Educaţiei. Totul în urma scandalului de ieri, când, pentru că a criticat public noile acte normative, secretarul de stat Florin Lixandru s-a ales cu atribuţiile retrase pentru câteva ore. În urma şedinţei de coaliţie, Ligia Deca a revenit asupra măsurii. Noile legi vor fi prezentate Guvernului peste două săptămâni.

02 Februarie 2023, 20:22 (actualizat 02 Februarie 2023, 21:17) Știrile TVR |

În cea mai recentă postare pe Facebook, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, critică retragerea atribuţiilor secretarului de stat Florin Lixandru.

VASIE DÎNCU: Cred că doamna ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au reacţionat imediat.

IONUŢ STROE, purtătorul de cuvânt al PNL: Ce declară domnul Dîncu denotă faptul că nu e informat în legătură cu deciziile din cadrul coaliției. Situația punctuală despre care vorbește în acea postare referitoare la un secretar de stat de prin Ministerul Educației s-a rezolvat de ieri seară, de la ședința coaliției.

Scandalul a pornit cu o zi înainte, când secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, a criticat într-o postare pe Facebook noile legi ale Educației Naționale.

FLORIN LIXANDRU: PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate pachetul Legilor Educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024.

Printr-un ordin, Ligia Deca i-a retras atribuțiile lui Florin Lixandru, iar liderii coaliției s-au întâlnit de urgență la Guvern și au decis ca acesta să le reia parțial. Noul termen pentru prezentarea legilor în Guvern este 15 februarie.

PNL şi PSD au viziuni diferite. Potrivit unor informaţii obţinute pe surse, PSD nu susţine examenul de admitere la liceu insistând pe acces neîngrădit la educaţie pentru toţi copiii și combaterea abandonului şcolar. PNL cere ca anumite prevederi să rămână la fel. Printre acestea, programul masă sănătoasă în şcoli, prime de instalare pentru profesori în mediul rural, învăţământ dual extins, şi în universităţi.

IONUŢ MOŞTEANU, deputat USR: Aşa şi noi, USR-ul, am cerut demisia ministrului Educaţiei din opoziţie. Este inacceptabil ca nişte legi ale învăţământului să fie făcute în spatele uşilor închise, să fie făcute de nişte politruci, prin negociere politică, în loc să fie făcute printr-o dezbatere corectă în societate.

Vechiul calendar prevedea ca noile legi ale Educaţiei Naţionale să fie aprobate în parlament la jumătate lunii martie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI