Legile Educației, adoptate în Guvern. Ligia Deca: Noile forme de Evaluare Naţională, admitere la liceu şi Bacalaureat – cel mai devreme în 2027

Prim-ministrul Nicolae Ciucă
Prim-ministrul Nicolae Ciucă
29 martie 2023, 15:07

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la experţii tuturor ministerelor care un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă procesul educaţional, au fost prezentate în şedinţa de Guvern de astăzi şi suntem în momentul în care forma lor agreată în Guvern merge pentru dezbatere parlamentară. A fost aprobată o procedură de urgenţă, în aşa fel încât în Parlament să putem purta discuţia cu Comisiile reunite de educaţie. Intrăm astfel într-o nouă dinamică şi mă bucur că putem intra într-o dezbatere cu membrii Parlamentului, în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, să putem începe, să putem demara reformele atât de necesare pentru sistemul de educaţie”, a precizat Ligia Deca, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Ea a precizat că pachetul de legi se bazează pe viziunea generată de proiectul „România Educată”.

„Proiectul a reunit dezideratele şi viziunea în ansamblu a societăţii în ceea ce priveşte educaţia la orizontul anului 2030, iar legile educaţiei vin alături de reformele deja incluse în PNRR să ne conducă către acele obiective pe care ni le-am propus. Şi, aici, foarte pe scurt, mă pot referi la centrarea sistemului educaţional pe elev, stimularea potenţialului pe care fiecare copil îl are şi acompanierea potenţialului de la educaţie timpurie până la maturitate, până la învăţarea adulţilor. Ne referim şi la deziderate care ţin de creşterea calităţii şi creşterea nivelului de alfabetizare funcţională. Ne referim, sigur că da, şi la creşterea echităţii, reducerea abandonului şcolar, tot ceea ce ţine de desegregare şi de includerea copiilor diferiţi, cu particularităţi diferite, în şcoli, în aşa fel încât să putem beneficia de acest potenţial minunat pe care copiii români îl au”,
a punctat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a susţinut că au fost incluse în cele două legi şi lecţiile învăţate ca urmare a „crizelor succesive” din ultimii ani.

„Fie că ne referim la pandemie şi la digitalizarea pe care sistemul educaţional a experimentat-o în această perioadă şi care se va transforma într-o normalitate la nivelul şcolilor, fie că ne referim la crize de tip geopolitic, precum războiul din nordul ţării, care ne învaţă să punem accent pe rezilienţă, pe educaţie media, pe combaterea ştirilor false, pe gândire critică şi pe subiecte mai tehnice, dar foarte necesare, cum sunt de exemplu cele legate de siguranţa cibernetică”, a
arătat Ligia Deca.

Au rămas însă și prevederi controversate. Ministerul Educației păstrează admiterea prin examen la liceele sau colegiile unde este concurență mare.

Deca: Noile forme de Evaluare Naţională, admitere la liceu şi Bacalaureat – cel mai devreme în 2027

Dacă Legile Educației vor trece și de votul Parlamentului până la sfârșitul acestui an școlar, măsurile intră în vigoare începând din toamnă. Nu însă și prevederile legate de Evaluarea Națională și Bacalaureat pentru care noile reguli se vor aplica începând cu 2027 respectiv 2028.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat miercuri că noile forme de Evaluare Naţională, admitere la liceu şi Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul şcolar următor adoptării legii învăţământului preuniversitar, ci, cel mai devreme, în 2027, dacă proiectul va fi adoptat în Parlament până la finele acestui an şcolar.

Întrebată care este argumentul pentru care a fost păstrată forma de admitere la liceu şi cu Evaluare Naţională şi cu examen separat, ministrul Educaţiei a explicat că varianta prevăzută în proiect privind admiterea la liceu a fost preferată în urma observaţiilor primite de la actorii implicaţi în educaţie.

Tocmai în ideea în care un copil care are o zi proastă şi nu performează la examenul care i-ar aduce o potrivire mai bună cu profilul mai are şansa ca pe baza notelor de la Evaluarea Naţională să aplice pentru profilul respectiv din acel liceu, să mai aibă o şansă de a fi distribuit acolo. Este o formulă care, în opinia noastră, îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce îţi alegi să faci pentru următorii patru ani în liceu, cu nevoia de a asigura echitate în sistem, a afirmat Ligia Deca.

Ea a precizat că prima dată se va da Evaluarea Naţională pentru toată lumea, urmând ca elevii care doresc să poată merge la concursurile organizate numai acolo unde a existat concurenţă, pe acele profiluri, şi acolo, sigur, unde liceul îşi doreşte să organizeze un astfel de concurs.

Ministrul Educaţiei a dat lămuriri şi cu privire la procentul stabilit prin proiect, de 60%.

„60% din locurile pe profilurile unde a existat concurenţă vor putea fi scoase în concurs. Pentru celelalte 40% se va putea concura exclusiv pe baza notelor de la Evaluarea Naţională, iar din aceste 40% un procent de 10% vor fi acordate prioritar pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau pentru elevii romi
„, a arătat ministrul.

Daniela Vișoianu, expert în Educație: Reforma curriculară este cea așteptată

Daniela Vișoianu, expert în Educație: Noutatea este faptul că vor putea să dea această admitere doar cei care obțin media 5 la Evaluarea Națională. Cred că e un pic prea târziu pentru România să mai instituie sistemul de admitere la liceu. Deci construim un sistem de admitere pentru niște copii care sunt deja triați și selectați. Oricum vorbim de o treime dintre elevi care ajung la liceele teoretice. Poate o să vedem mai multă reformă acolo unde așteptam cel mai mult, reforma curriculară este cea așteptată.

Fară răspuns a rămas și solicitarea ca Religia să fie materie de Bacalaureat.

Deca: Rectorii vor avea doar 2 mandate, inclusiv mandatul în curs la intrarea în vigoare a legilor Educaţiei

În schimb a fost clarificat momentul de la care se vor calcula cele două mandate de câte 5 ani fiecare, ale rectorilor.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Ceea ce am făcut în procesul de avizare interministerială a fost să clarificăm ce se întâmplă cu mandatul aflat în curs. Adică, atunci când intră legea în vigoare unii rectori vor avea un mandat în curs, acela se numără la maximul de două.

Nicolae Ciucă: Am convingerea că tot ceea ce s-a urmărit prin România Educată a reușit să fie cuprins în acest proiect legislativ

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că are convingerea că tot ceea ce s-a urmărit prin România Educată a reușit să fie cuprins în acest proiect legislativ.

Educația alături de Sănătate reprezintă domeniile prioritare ale guvernării. S-au avut în vedere și expertiza Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică și expertiza instițuțiilor de la nivelul UE. Am convingerea că tot ceea ce s-a urmărit prin România Educată a reușit să fie cuprins în acest proiect legislativ. Ținând cont că reprezintă și jalon din PNRR și că beneficiază de o sumă consistentă pentru implementare, sunt convins că după ce vor fi aprobate astăzi de Guvern și vor intra în dezbatere parlamentară vom avea în final un pachet de legi care sa fie pentru Educație și pentru viitorul României, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite