Legi noi pentru salvarea animalelor aflate în pericol

Potrivit unor reglementări noi, în cazul animalelor bătute, chinuite sau altfel spus, aflate în pericol, polițiștii pot emite de îndată un ordin pentru plasarea acestora într-un adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

09 Ianuarie 2021, 17:50 (actualizat 09 Ianuarie 2021, 19:52) Știrile TVR |
Ordin de protecție pentru animalele aflate în pericol
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deși inițiativa este binevenită, ea este discutabilă, spun atât iubitorii de animale cât și reprezentanții unor ONG-uri. Asta pentru că condițiile din majoritatea adăposturilor publice din țara noastră lasă de dorit. Cu toate acestea, datorită noilor reglementări, de curând, în Capitală au fost salvați peste 100 de câini care trăiau la limita dintre viață și moarte.

În urmă cu câteva zile, printr-un apel la 112, Secția 13 de Poliție din Capitală a fost sesizată de faptul că pe un teren viran, printre deșeuri, într-un container, ard trupurile unor câini. De această faptă de cruzime este bănuit proprietarul unui "adăpost" care găzduia în condiții mizere nu mai puțin de 108 câini.

Potrivit unor reglementări intrate de curând în vigoare, polițiștii au putut emite de îndată, ordine pentru plasarea patrupezilor în adăpost. În acest caz, animalele au fost preluate de către angajații ASPA. Până acum acest lucru nu era posibil.

Carmen Arsene, Federația Națională pentru Protecția Animalelor: “Până în prezent, animalul maltratat putea fi confiscat doar în baza unor decizii judecătorești sau după aplicarea a minimum două contravenții proprietarului animalului respectiv. Prevederi ce erau absolut inutile având în vedere că acțiunea de confiscare era mult prea târzie pentru animal sau nu se întâmplă niciodată”.

Cu toate că, potrivit noilor legi, animalul salvat poate fi plasat în adăpost pentru o periodă de 45 de zile, în rândul iubitorilor de animale, părerile sunt împărțite.

Reprezentanții ONG-urilor care se ocupă cu protecția animaleor, admit că măsura este bună numai într-o oarecare măsură. Asta pentru că, spun ei, condițiile din adăposturile publice de la noi lasă de dorit.

Înființată de puțin timp, Poliția Animalelor va fi și operațională imediat ce posturile vor fi ocupate. În prezent, concurența este acerbă. Pentru cele 264 de posturi scoase la concurs s-au înscris nu mai puțin de 4.300 de candidați.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI