VIDEO TELEJURNAL

Legi mai dure pentru ONG-urile din Ungaria. Societatea civilă susține că actul normativ aprobat de parlament este anti-Soros

Ungaria este din nou sub tirul criticilor internaţionale. Parlamentul a aprobat legea care impune noi restricţii organizaţiilor neguvernamentale cu finanţare din străinătate. Fundaţia miliardarului George Soros, care dă bani câtorva ONG-uri de renume din Ungaria, consideră că e o măsură anti-democratică.

13 Iunie 2017, 22:00 (actualizat 13 Iunie 2017, 22:15) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Legi mai dure pentru ONG-urile din Ungaria"

Guvernul Viktor Orban şi partidul său, FIDESZ, afirmă că e nevoie de o mai mare transparenţă în activitatea ONG-urilor, pentru a proteja Ungaria de influenţe străine. Este doar un pretext pentru a reduce la tăcere vocile critice - e replica societăţii civile.

ROBERT REPASSY, deputat FIDESZ: "Legea este conform standardelor europene. Comisia de la Veneţia a confirmat acest lucru".

Printre altele, orice ONG care primeşte din străinătate, direct sau indirect, mai mult de 24.000 de euro trebuie să se înregistreze ca organizaţie civică finanţată din străinătate.

Amnesty International: "Încercările nereuşite de a pretinde că această lege e necesară pentru securitatea naţională nu pot ascunde adevăratul scop: stigmatizarea, discreditarea şi intimidarea organizaţiilor neguvernamentale care critică guvernul".

Controversata lege a ONG-urilor se leagă de mai vechiul scandal privind Universitatea Central Europeană, fondată la Budapesta de filantropul Soros. Schimbarea legii de funcţionare a universităţilor străine - interpretată ca o încercare de a închide Universitatea - a scos mii de oameni în stradă şi a tensionat şi mai mult relaţia Ungariei cu Uniunea Europeană.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI