Legendarul chitarist Jeff Beck a murit la vârsta de 78 de ani

12 ianuarie 2023, 10:10

Artistul a murit marţi, după ce a contractat meningită bacteriană, a anunţat familia sa.

Jeff Beck a fost inclus de două ori în celebrul panteon Rock & Roll Hall of Fame – în 1992, alături de trupa The Yardbirds, şi în 2009, ca muzician solo. În 2015, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul al cincilea în topul celor mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor, cu o poziţie înaintea lui B.B. King, o legendă a muzicii blues.

În 2022, Jeff Beck a lansat ultimul său album, intitulat ”18” – o colecţie de 13 melodii, majoritatea coveruri – şi realizat în colaborare cu starul de la Hollywood Johnny Depp.

”Am construit încet-încet melodii care ne plac. Nu ne-am făcut niciun plan”, a spus Beck la vremea respectivă.

Chitaristul, pe numele său adevărat Geoffrey Arnold Beck, s-a născut în oraşul Wallington, din Anglia, şi a fost pasionat de muzică încă din copilărie.

După ce l-a cunoscut întâmplător pe Jimmy Page, Jeff Beck s-a alăturat trupei The Yardbirds în 1965, înlocuindu-l pe fostul chitarist al formaţiei, Eric Clapton.

A părăsit formaţia după doar doi ani pentru a se dedica unei cariere solo.

Jeff Beck a lansat primul său single solo, ”Hi Ho Silver Lining”, în 1969.

Întrucât succesul iniţial ca muzician solo a fost limitat, Beck a format trupa The Jeff Beck Group, din care mai făceau parte Rod Stewart (voce), Ronnie Wood (bas), Nicky Hopkins (clape) şi Aynsley Dunbar (tobe).

De-a lungul întregii cariere, Jeff Beck a câştigat opt premii Grammy. Primul trofeu l-a obţinut în 1985 graţie piesei instrumentale ”Escape”.

A fost recompensat cu un al doilea Grammy în 1989 pentru albumul ”Guitar Shop”, realizat în colaborare cu Terry Bozzio şi Tony Hymas, iar în 2001, a câştigat un al treilea Grammy pentru melodia ”Dirty Mind”, de pe albumul ”You Had It Coming”.

Jeff Beck a lansat albumul ”Live At Ronnie Scott’s” în 2009, care i-a adus un Grammy pentru piesa ”A Day In The Life”, iar ulterior a obţinut alte două trofee Grammy cu albumul solo din 2010, ”Emotion & Commotion”.

De-a lungul carierei, Beck a cântat alături de muzicieni prestigioşi printre care Nile Rodgers, cu care a colaborat la albumul ”Flash”, ce include single-ul ”People Get Ready” – un cover după melodia lui Curtis Mayfield, cu Rod Stewart la voce.

A cântat şi alături de Mick Jagger pe albumul ”Primitive Cool” din 1987, iar ulterior a colaborat cu Roger Waters şi cu Jon Bon Jovi.

Jeff Beck a contribuit de asemenea la coloana sonoră semnată de Hans Zimmer pentru filmul ”Days of Thunder”, care îl are pe Tom Cruise în distribuţie.

Chitaristul trupei Black Sabbath, Tony Iommi, a deplâns pe Twitter moartea lui Beck, spunând că este şocat de vestea decesului muzicianului.

”Jeff a fost o persoană atât de drăguţă şi un chitarist remarcabil şi genial – nu va mai fi un alt Jeff Beck”, a scris Iommi. ”Interpretarea sa era foarte specială şi atât de minunată. Îi vom simţi lipsa”.

Chitaristul Led Zeppelin, Jimmy Page, la rândul său un fost membru al trupei The Yardbirds, i-a adus un omagiu lui Beck, spunând că acesta avea o tehnică unică şi o imaginaţie infinită.

”Războinicul celor şase corzi nu mai este aici pentru ca noi să admirăm vraja pe care o ţesea în jurul emoţiilor noastre omeneşti. Jeff avea capacitatea de a crea o muzică eterică. Jeff, eu şi milioane de fani îţi vom simţi lipsa”, a adăugat Jimmi Page.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite