Legea vaccinării intră în dezbatere publică. Medicul Valeria Herdea: Oamenii refuză pentru că sunt speriați și nu înțeleg

10 aprilie 2017, 11:58

Medicul Valeria Herdea a declarat, la TVR1, într-o Ediție Specială, că este nevoie să avem o campanie de informare și conștientizare asupra riscurilor vaccinării și beneficiilor vaccinării. Oamenii refuză pentru că sunt speriați și nu înțeleg, este de părere medicul.

Au fost și foarte multe incongruențe, inadvertențe în ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani: ba au fost vaccinuri, ba nu au fost vaccinuri. 5-7% din populație refuză vaccinarea pentru că nu înțelege, nu vrea sau nu vrea să se supună unor reguli de conduită socială preventivă, care este de înțeles atunci când trăiești într-o societate și o dorești civilizată. De la ei nu cred că vom putea aștepta vreo schimbare de comportament, dar rămân ceilalți, vorbim de 95 la sută, care au nevoie să înțeleagă, a declarat medicul Valeria Herdea.

Cel puțin 20 de minute, o jumătate de oră ai nevoie să vorbești cu părintele, să-i explici ce faci, arată Valeria Herdea.

Cu privire la posibile efecte secundare, medicul a explicat că pot exista efecte secundare: Se înroșește locul vaccinului, efecte sistemice – face febră copilul, nimeni nu spune că nu pot exista. Dar, dacă aduci la cunoștință părintelui și încerci să explici: astea sunt lucrurile care pot fi, eu, ca profesionist, sunt alături de tine încerc să te ajut cu tot ce îmi stă în putință, omul se simte altfel și acceptă vaccinarea.

Se renunță la propunerile vechi. „Am studiat un model de vaccinare dintr-o ţară europeană în care rata de vaccinare este de 97 la sută numai prin faptul că se penalizează medicii de familie care nu vaccinează. Dar în legea pe care o propunem noi nu sunt sancţiuni„, precizat Florian Bodog. Ministrul Sănătăţii a subliniat că singurul mod în care poate fi rezolvată problema vaccinării este prin discuţii, nu prin sancţiuni.

Într-o variantă de proiect al Legii vaccinării, din decembrie 2016, era prevăzut că părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul imunizării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei, iar, dacă pleacă din ţară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei.

Potrivit acelui document, medicul de familie urma să consilieze părinţii inclusiv prin apel la o Comisia Judeţeană. În proiect se mai arăta că şcolile pot primi elevi doar dacă părinţii prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicaţiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.

Tot în acel prin proiect era prevăzut că în cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare, pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei.

Potrivit altor propuneri mai vechi, instituţiile şi cadrele medicale care ar fi încălcat  dispoziţiile legii şi ar fi dat informaţii negative despre vaccinare, puteau fi sancţionate cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei.

Vaccinarea obligatorie a copiilor a stârnit, anul trecut, reacţii pro şi contra. Unele organizaţii şi persoane au susţinut că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condiţiile în care riscurile bolilor sunt mici, iar cele ale vaccinării sunt mari.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii şi oficiali din domeniul sanitar au atenţionat că înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Ministerul Sănătăţii condus de Vlad Voiculescu a lansat, în noiembrie 2016, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea. Tot in mandatul trecut a fost lansat si siteul de informare desprevaccin.ro.

Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite