Legea salarizării ar putea pune în pericol finanțările externe ale unor tratamente din programul TBC

7 noiembrie 2017, 22:19

Medicii cer modificarea articolului din Legea salarizării care reduce veniturile celor care gestionează fonduri europene. Vor pierde bani şi medici, și asistenţi şi alţi angajaţi implicaţi în proiecte care luptă împotriva TBC.

Cătălina Constantin, președinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă: „Nu poţi angaja un expert pe achiziţii, care trebuie să facă achiziţii la nivel internaţional, cu 1.000 de lei. Nu vine nimeni să-ţi lucreze pe 1.000 de lei. Neavând cu cine să implementezi proiectul, automat nu poţi să accesezi banii”.

Pot fi afectate finanţări externe de aproape 30 de milioane de euro, bani pentru medicamente pe care statul nu le decontează acum. Iar pentru un singur pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă, tratamentul poate costa peste 30 de mii de euro. Și sunt peste 500 bolnavi depistaţi anual.

Ștefan Răduț, pacient vindecat de tuberculoză, președintele ASPTMR: „Dacă acele fonduri europene nu vin în România, pacienţii rămân fără medicamente. Acei pacienţi care vor fi diagnosticaţi şi nu vor avea medicamente vor muri. Vor infecta şi pe alţi oameni sănătoşi”.

Paula Rusu, jurnalist, pacient vindecat de tuberculoză: „Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în clipa de faţă, avem probleme de lipsă sau de discontinuitate la medicamente care sunt plătite de statul român. Din 28 de medicamente sunt 18 care fie nu se găsesc temporar, fie deloc”.

Finanțările externe acoperă şi echipamente dedicate diagnosticării rapide a TBC, dar şi așa avem trei sferturi dintre cazurile cele mai grave din Europa şi cea mai mare incidenţă: aproape 13 mii de pacienţi noi cu TBC. Ministerul Sănătăţii dă asigurări că bolnavii nu vor rămâne netrataţi.

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Fondul Global şi-a anunţat prezenta în România şi pentru anul viitor. Ministrul Sănătăţii garantează că veniturile în Sănătate nu vor scădea”.

Limitarea plăţilor suplimentare îi afectează pe angajaţii din toate instituţiile bugetare care gestionează proiecte cu finanţare internaţională. Potrivit unor surse TVR, la nivelul guvernului se discută deja despre modificarea articolului de lege care ar putea influenţa negativ absorbţia fondurilor externe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite