Legea salarizării unitare a bugetarilor se amână. Dezbaterile din Parlament vor începe abia după Paşte, deşi ministrul Muncii promitea că proiectul va fi depus astăzi. PSD a ales doar să publice proiectul pe site-ul partidului, care s-a şi blocat în primele minute. Între timp, unele venituri, cum ar fi cele ale parlamentarilor, au crescut. TVR a transmis LIVE declarațiile președintelui PSD Liviu Dragnea. Înregistrarea lor poate fi urmărită în secțiunea VIDEO.
Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu vedea Legea salarizării ca şi depusă azi la Parlament, dar colegii de partid i-au temperat elanul. Mulţi dintre ei ştiau proiectul doar de la televizor, iar Liviu Dragnea le-a dat un răgaz de două săptămâni ca să îl aprofundeze. Proiectul va fi transmis şi celorlalte partide, aşa încât, în Săptămîna Mare şi în Săptămîna Luminată, parlamentarii să poată aduce completări.
În proiectul transmis presei au apărut deja modificări faţă de forma prezentată săptămâna trecută. De exemplu, coeficientul pentru indemnizaţia unui parlamentar era 8, acum e 9, ceea ce ar însemna o indemnizaţie mai mare decât 11.600 de lei, cât reieşea iniţial, prin înmulţirea cu salariul minim pe economie. Până la aplicarea integrală a legii, se suspendă temporar actualizarea pensiilor de serviciu, în funcţie de majorarea salariilor.
Premierul şi parlamentarii coaliţiei şi-au propus să dea votul final asupra Legii salarizării până la sfîrşitul lui iunie, astfel încît din iulie să intre în vigoare.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că proiectul de lege privind salarizarea unitară nu se va depune la Parlament în cursul zilei. El spune că îşi doreşte ca acesta să "mai stea" o săptămână, pentru a fi publicat în presă, astfel încât "să-şi mai dea lumea cu părerea".
'Nu, eu nu vreau să-l depun azi (proiectul legii salarizării unitare - n.r.). Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, îl publicăm şi în presă, să-şi mai dea lumea cu părerea', a precizat Dragnea, întrebat dacă proiectul va fi depus luni, potrivit Agerpres.
Deși promite majorări semnificative de salarii, acesta este contestat, atât de unii lideri sindicali, cât și de reprezentanții opoziției.
Va veni în Parlament și ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, pentru a da explicații celor din Camera Deputaților legate atât de colectările din primul trimestru, cât și detalii legate de finanțele publice, în general. În mod sigur se vor ridica întrebări legate de sustenabilitatea acestui proiect.
Lia Olguţa Vasilescu a mai declarat că doreşte ca legea să fie promulgată înainte de 1 iulie. În acest sens, Olguţa Vasilescu a spus că este luată în calcul şi o eventuală cerere de reexaminare a preşedintelui Iohannis sau o sesizare a Curţii Constituţionale.
Potrivit proiectului prezentat săptămâna trecută şi agreat de coaliţia guvernamentală, primele majorări de salarii vor avea loc de la 1 iulie pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor.