Legea privind impozitarea bacșișului are lipsuri și trebuie modificată, susțin reprezentanții HoReCa, ospătarii și clienții

12 ianuarie 2023, 19:03

Legea care prevede că bacşişul este trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal este pusă în practică de mai bine de 10 zile, timp în care clienții, angajații și reprezentanții HoReCa au reușit să-și dea seama că actul normativ ar trebui îmbunătățit.

Client: “Sunt două situații: situația în care sunt mulțumit de servicii și las acel bacșiș, situația în care nu sunt mulțumit și totuși apare pe notă. O să-i las, pentru că altfel încurc socotelile din contabilitate ale locațiilor”.

Ospătar: “Această măsură nu ne avantajează, pentru că se impozitează tipsul și poate sunt zile când nu e ok, iar dacă se mai și impozitează, câștigăm mai puțin”.

„Clientul lasă cât dorește. Nu este obligat să lase nici 12%, nici 10%, nici 15%”.

„În banii ospătarului, statul vrea o parte din banii lor”.

Reprezentanții federațiilor din domeniu spun că legea produce efecte bune, dar că necesită câteva îmbunătățiri.

ION BIRIȘ, președinte HORA: „În momentul de față nu este specificat foarte clar dacă o notă care are un bacșiș de peste 15% trebuie tratată separat sau chiar dacă unele note au un bacșiș de peste 15% el se cumulează și trebuie să nu depășească cuantumul de 15% – totalul bacșișurilor colectate într-o lună”.

CĂLIN ILE, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: „A doua chestiune care trebuie reglată este delimitarea între plăți cash și card. Ar trebui ca pe nota de plată să fie acceptată fomă de plată parțial card, parțial cash”.

Operatorii din domeniul HoReCa susțin că vor să discute cu oficialii din Finanțe cât mai repede pentru a grăbi modificările necesare. Deocamdată Ministerul Finanțelor nu a oferit detalii pe această temă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite