Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaților. Opoziția acuză că se ascunde impactul bugetar al recalculării prevăzute de noua lege

Legea pensiilor a fost votată și de Camera Deputaţilor. Nu fără emoții, însă, mai ales că opoziția s-a arătat nemulțumită încă de la dezbaterile din Comisia de Muncă. Proiectul Guvernului fusese aprobat deja de senatori, săptămâna trecută, însă Camera Deputaţilor este for decizional. Prevederile noii legi intră în vigoare de la începutul anului viitor.

20 Noiembrie 2023, 10:52 (actualizat 20 Noiembrie 2023, 20:59) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Legea pensiilor a fost votată în Camera Deputaților cu 199 voturi ”pentru”, 39 ”contra” și 17 abțineri. În prezența lui Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Simona Bucura, a susținut proiectul Guvernului.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Noua lege are două elemente importante, contributivitatea și munca. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor.

Opoziția s-a arătat nemulțumită încă de la dezbaterile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, unde legea a primit undă verde cu doar câteva amendamente acceptate, de la PSD și PNL. Nemulțumiți au fost și o serie de reprezentanți sindicali. Liderul Sindicatului Serviciilor de Ambulanță a anunțat chiar că a intrat în greva foamei, pentru ca noua lege nu mai prevede condiții speciale de muncă pentru ambulanțieri. În plen, parlamentarii USR și AUR s-au plâns că nu au avut timp de dezbateri și nici nu li s-a explicat sursa banilor pentru majorările prevăzute odată cu recalcularea.

Cristian Seidler, deputat USR: Mințiți pensionarii pe care îi vedeți strict ca masă de manevră în scop electoral. Impactul bugetar e nesustenabil, fiind necesare creșteri de salarii și de taxe la mediul de afaceri.

Antonio Andrușceac, deputat AUR: Cum putem vorbi de eliminarea inechităților cand începem cu adâncirea lor. Cei care au pensii foarte mari primind sume foarte mari și cei care au sume mici primind mai nimic.

Opoziția acuză în plus Coaliția că a salvat pensiile speciale și că ascunde impactul bugetar al recalculării prevăzute de noua lege.

Andrea Csep, deputat UDMR: Trebuie să purtam și grija bătrânilor cu pensii foarte mici, să facem o lege care funcționează în viitor mult mai bine.

Violeta Alexandru, deputat neafiliat: Avem o problemă acum de neseriozitate pe un subiect care trebuia să fie biblia acestei coaliții.

În replică, parlamentarii Coaliției reproșează reprezentanților USR că au neglijat subiectul important al pensiilor cât au fost la guvernare.

Marius Budăi, deputat PSD: Colegii de la USR, în 2021 când erați la putere 0 lei de pensii și acum le plângeți de milă. Principiile contributivității și solidarității sunt respectate.

Tudor Polak, deputat PNL: Ați ales domnilor de la USR și AUR să faceți ce știți mai bine, să faceți zgomot, la o lege care se bazează pe echitate și contributivitate.

În baza legii votate azi, pensiile vor fi recalculate. Ministrul Muncii a afirmat, chiar în Parlament, că în medie creşterea pensiilor va fi de 40%. Autorităţile promit că nicio pensie nu va scădea după aplicarea noii formule de calcul.

------------

Proiectul legii pensiilor intră luni în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, după cum a decis săptămâna trecută Biroul permanent al forului legislativ.

Termenul de depunere a amendamentelor a fost 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut şi în şedinţa de plen.

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

S-au înregistrat 85 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi 19 abţineri.

Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Legea pensiilor a fost votată în Camera Deputaților cu 199 voturi ”pentru”, 39 ”contra” și 17 abțineri. În prezența lui Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Simona Bucura, a susținut proiectul Guvernului. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Noua lege are 2 elemente importante, contributivitatea și munca Opoziția s-a arătat nemulțumită încă de la dezbaterile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, unde legea a primit undă verde cu doar câteva amendamente acceptate, de la PSD și PNL. Nemulțumiți au fost și o serie de reprezentanți sindicali. Liderul Sindicatul Serviciilor de Ambulanță a anunțat chiar a intrat în greva foamei, pentru ca noua lege nu mai prevede condiții speciale de muncă pentru ambulanțieri. În plen, parlamentarii USR și AUR s-au plâns nu au avut timp de dezbateri și nici nu li s-a explicat sursa banilor pentru majorările prevăzute odată cu recalcularea. Cristian Seidler, deputat USR: Numai asta faceți, mințiți pensionarii pe care îi folosiți ca masă de manevra. Impactul bugetar e nesustenabil, fiind necesare creșteri de salarii și de taxe la mediul de afaceri.
Antonio Andrușceac, deputat AUR: Cum putem vorbi de eliminarea inechităților cand începem cu adâncirea lor, cu indexare pe care populist o numiți mărire și , CUT ce care au pensii f mari primind sume f mari și cei care au sume mici primind nimc.
Opoziția acuză în plus Coaliția a salvat pensiile speciale și ascunde impactul bugetar al recalculării prevăzute de noua lege. Andrea Csep, deputat UDMR: Trebuie purtam și grija bătrânilor cu pensii foarte mici, facem o lege care funcționează în viitor mult mai bine. Violeta Alexandru, deputat neafiliat: Avem o problemă acum de neseriozitate pe un subiect care trebuia fie biblia acestei coaliții. În replică, parlamentarii Coaliției reproșează reprezentanților USR au neglijat subiectul important al pensiilor cât au fost la guvernare. Marius Budăi, deputat PSD: Colegii de la USR, în 2021 când erați la putere 0 lei de pensii și acum le plângeți de milă. Principiile contributivității și solidarității sunt respectate.
Tudor Polak, deputat PNL: Ați ales domnilor de la USR și AUR faceți ce știți mai bine, faceți zgomot, la o lege care se bazează pe echitate și contributivitate. În baza legii votate azi, pensiile vor fi recalculate. Ministrul Muncii a afirmat, chiar în Parlament, că în medie creşterea pensiilor va fi de 40%. Autorităţile promit că nicio pensie nu va scădea după aplicarea noii formule de calcul.
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI