Legea pensiilor a fost adoptată. Punctul de pensie va crește la 1.265 de lei, de la 1 septembrie, anul viitor

19 decembrie 2018, 11:14

Punctul de pensie ar urma să crească până în 2021 la 1.875 lei. Însă următoarea majorare nu va avea loc la 1 ianuarie, așa cum a promis Guvernul, ci din toamna anului viitor. La 1 septembrie, punctul de pensie va crește cu 165 de lei și va ajunge la 1.265 de lei.

Olguța Vasilescu, deputat PSD: „Am eliminat impozitul din pensiile sub 2.000 de lei. Nu e o bătaie de joc o lege care crește pensiile de la 56 de miliarde în 2016, ajungem la 140 de miliarde”.

Potrivit noului proiect, bărbații pot ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani. Stagiul minim de cotizare rămâne 15 ani. Însă mamele care au minimum 3 copii pot ieși la pensie cu 6 ani mai devreme.

Noua lege rezolvă problema ridicată de persoanele cu handicap. Vor beneficia de pensie mai devreme toate persoanele cu handicap grav. Astfel, stagiul de cotizare pentru pensionare este redus la doar o treime din stagiul complet. Pensionarii nu sunt însă mulțumiți de noile formule de calcul.

Dumitru Cojanu, președintele Federației Pensionarilor Unirea: „Să se respecte acordarea punctului de pensie la nivel de 45 la sută din salariul mediu brut pe ţară, aşa cum e prevăzut în programul de guvernare pentru anul 2021. Dumnealor prevăd inflaţia. Inflaţia ne va arunca din nou în sărăcie. Singura soluţie de scoatere a pensionarilor din sărăcie este acest 45 la sută care apropie creşterea punctului de pensie de creşterea salariilor”.

Opoziția susține că mai multe articole sunt neconstituționale și vrea să pună proiectul pe masa judecătorilor CCR.

Raluca Turcan, deputat PNL: „I-ați amăgit, îi induceți în eroare și-i faceți să-și mai trăiască de la o zi la alta sărăcia în care i-ați aruncat din cauza creșterii prețurilor”.

Dan Barna, președintele USR: „Am discutat cu cei de la PNL, vom ataca împreună la CCR Legea pensiilor, care pur și simplu vinde iluzii mincinoase pensionarilor din România”.

Dacă actualii pensionari așteaptă creșterile promise de guvernanți, tinerii nu știu ce se va întâmpla cu veniturile lor la bătrânețe. Executivul vrea ca Pilonul II să fie facultativ, iar cei care vor să se retragă să o poată face după 5 ani de cotizare. Cine renunță ar urma să plătească un comision de 2% din totalul contribuțiilor, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în următoarea ședință de Guvern.

 

ACTUALIZARE Legea pensiilor a fost adoptată cu 193 voturi pentru, 1 împotrivă, 14 abțineri. 4 parlamentari nu și-au exprimat votul.

________________

PSD a fost nevoit să cedeze teren în faţa pretenţiilor UDMR, pentru a-şi asigura votul pe această lege, care este o lege organică şi are de nevoie de minimum 165 de voturi ca să treacă de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Ieri, în timpul dezbaterilor, au fost adoptate două amendamente, care au făcut ca UDMR să susţină în final acest proiect de lege. Ele se referă la includerea persoanelor cu handicap grav în definiţia pensionarului. Mai mult, acestea pot beneficia de prevederile legii dacă îndeplinesc o treime din stagiul normal de cotizare.

În schimb, cei din Opoziţie susţin că actuala lege are mai multe elemente de neconstituţionalitate şi ameninţă că o vor ataca la CCR, în primul rând pentru că în această lege încă există capitolul legat de pensiile speciale. Opoziţia mai spune că nu se face în mod real o reformă a sistemului de pensii şi că, de fapt, avem de-a face cu un proiect de lege populist.

De cealaltă parte, cei de la PSD susţin că toate promisiunile pe care le-au făcut se vor îndeplini în timpul acestui mandat şi nu în 2021.

Noile măriri de pensii preconizate nu vor intra în aplicare cu data 1 ianuarie 2019, ci cu data de 1 septembrie, anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite