Legea pensiilor, votată în Camera Deputaților, for decizional. Actul normativ prevede majorarea pensiilor cu 15% din septembrie

26 iunie 2019, 13:28

Au fost 197 de voturi „pentru”.

După blocajul de la Senat, deputații PSD și ALDE s-au mobilizat, așa că nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă. Au fost doar abțineri de la vot: 70.

Opoziția susține că legea este părtinitoare și nici nu sunt bani la buget pentru aceste creșteri.

Pro România, care oscilează între putere și opoziție, le transmite un avertisment foștilor colegi de partid.

Replici tăioase au urmat și între USR și ALDE.

Dincolo de jocul politic, noua lege schimbă treptat formula de calcul a pensiilor. Din septembrie, pensionarii ar urma să primească o pensie cu 15% mai mare, iar din 2021 se va aplica noua formulă de calcul în integralitate.

Punctul de pensie va crește de la 7% la 11% din PIB, cu 2 procente sub cel din Uniunea Europeană.

Un profesor universitar, de exemplu, ar putea avea o pensie de 8.000 de lei, iar un pensionar militar  3.500 de lei.

Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele României, care are posibilitatea de a o retrimite în Parlament, pentru reexaminare.

________________________

UPDATE: Marius Vulpe a urmărit parcursul anevoios al acestei legi: Punctul de pensie urmează să se majoreze începând cu data de 21 septembrie, o majorare treptată, care este menită să ajungă în 2022 la nivelul a 45% din salariul mediu brut. Mai mult, în stadiul de cotizare vor fi cuprinse și masteratul și doctoratul. Cei de la Putere susțin că vor fi eliminate acele inechități între femei și bărbați, dar și între persoane care au ocupat aceeași funcție în diferite perioade de timp și cu diferite stagii de cotizare. De cealaltă parte, Opoziția susține că nu s-a reglat încă problema contribuției angajatorului la stat și dacă acestea nu sunt plătite, angajatul ar putea să suporte rigorile legii. La nivel bugetar, în acest an, cheltuielile cu pensiile vor crește cu 8 miliarde de lei, urmând ca până în 2022 să ajungă chiar la 81 de miliarde de lei.

Legea pensiilor a fost adoptată, cu 197 voturi „pentru” și 70 de abțineri. Nu a fost niciun vot „împotrivă”.

Legea pensiilor de stat primise votul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor.

Legea, care schimbă formula de calcul a pensiilor, a fost declarată parţial neconstituţională, şi timp de 6 luni s-a aflat în procedură parlamentară de re-examinare.

Dacă legea e adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, pensiile cresc din septembrie cu 15%, iar din 2021 se va aplica noua formulă de calcul în integralitate.

Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD, Comisia de muncă a Camerei Deputaților: „Un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8.000 de lei, pe această lege pe care am dezbătut-o astăzi, un pensionar militar are o pensie de 3.500 de lei. O lege care privește nu numai pensionarii aflați în plată, ci și pe noi, salariații. În ultimii doi ani avem venituri suplimentare la bugetul de stat de 268 de miliarde”.

Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.

Premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaţilor iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite