Legea pensiilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Impactul bugetar este de peste 8 miliarde de lei anul acesta şi de 25 de miliarde anul viitor

8 iulie 2019, 12:13

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 şi încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

Din 2022, calculele vor fi făcute și în funcție de inflație, iar pensiile ar urmă să fie mai mari cu 20%. Modificările vizează și recalcularea anilor de vechime în funcție de studii. Masteratul și Doctoratul pot aduce bani în plus.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde li copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Totodată, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați, potrivit documentului.

Impactul bugetar este considerabil: de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Mai mulți lideri ai Opoziției au declarat că legea nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor. Opoziţa a atacat legea la Curtea Constituţională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite