Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Proiectul stabileşte cum va fi exploatat gazul din Marea Neagră

24 octombrie 2018, 12:01

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a vorbit despre legea offshore, înainte ca proiectul de lege să intre la vot în plen.

“Noi am avut un punct de vedere foarte bine conturat – un sistem de impozitare pe veniturile suplimentare, adică orice este un preţ peste 45,71 de lei pe MWh şi, de asemenea, 50% din cantitatea de gaze extrase din platoul Mării Negre să se comercializeze pe piaţa centralizată din România. Ne-am menţinut aceste propuneri şi ieri, în comisii, au rămas neschimbate. Ieri a mai fost o discuţie despre stabilitatea legislaţiei, solicitată de investitori. În opinia mea, stabilitatea este dată de legea însăşi. (…) Ce este foarte important, din punctul meu de vedere, este că există certitudinea că statul român va încasa sume importante ”, a declarat Liviu Dragnea.

__________________________

Proiectul de lege a iscat foarte multe controverse în spaţiul politic încă din momentul iniţierii sale de către liderul social-democrat Liviu Dragnea şi a suferit multe modificări, unele chiar în urma unor critici formulate de partenerii de guvernare din ALDE.

Proiectul este contestat vehement de reprezentanţii Opoziţiei în plenul Camerei Deputaţilor. Aceştia acuză cifrele folosite pentru realizarea estimărilor cu privire la profitul pe care statul român îl va avea în urma declanşării operaţiunilor de exploatare petrolieră în Marea Neagră.

Opoziţia susţine că cifrele prezentate de Ministerul Finanţelor şi de ANAF sunt incomplete şi că, de fapt, statul nu avea de câştigat decât 40% din profitul total, adică în jur de13 miliarde de dolari, în timp ce investitorii vor avea de câştigat în jur de 18 miliarde de dolari.

De cealaltă parte, reprzentanţii Puterii au venit ieri cu o serie de noi schimbări în acest proiect de lege. Cea mai importantă este că investitorii nu vor mai putea deduce decât 30% din valoarea propriilor investiţii, din acel impozit suplimentar, care va avea o serie de cote progresive ce vor putea ajunge până la 70% din preţul de vânzare dacă acesta va fi mult mai ridicat decât preţul de referinţă stabilit de ANRE.

De asemenea, există o serie de contestări legate de modul în care se stabilesc redevenţele şi dacă acestea vin sau nu cu o clauză de stabilitate atât pentru investitori cât şi pentru statul român.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite