Legea offshore ajunge vineri în Parlament. Va fi dezbătută în regim de urgență

14 aprilie 2022, 20:36

Cel mai mare zăcământ din larg, deținut de Romgaz și Petrom, ar putea fi exploatat cel mai devreme în 2027, potrivit estimărilor.

Coaliția de guvernare a căzut de acord asupra unor modificări la legea offshore care relaxează mult condițiile pentru investitori. Astfel, pragul de preț peste care se va aplica impozit suplimentar progresiv aproape se dublează: de la 45 de lei/MWh în legea veche la 85 de lei.

Profitul obținut va ajunge în proporție de 60% la stat, iar 40% va rămâne la companii. Se elimină obligativitatea ca 50% din producție să fie vândută în România, dar sunt prevăzute excepții pentru situațiile de criză energetică.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: Avem o abordare ca statul român să fie prioritar  la accesul la gaze. Este o noutate. Întâi cumpără statul român, companiile românești acest gaz și pe urmă se poate exporta surplusul

Legea prevede și că taxele nu se vor modifica pe durata acordurilor între stat și companii.

EUGENIA GUSILOV: Această formă modificată a legii poate, în sfârșit, să impulsioneze investițiile în proiecte noi, care pot să crească volumul de gaze disponibil în piață. Și să contribuie atât la scăderea dependenței noastre de importuri, adică să importăm mai puțin gaz din exterior, din Federația Rusă. Și doi la mână, să ne ofere mai multă autonomie și indenpență, într-un context geopolitic extrem de complicat.

Președintele Senatului, Florin Cîțu: Va fi procedură de urgență vom avea proiecte. Dacă este agreat în coaliție, vă dați seama că va fi foarte rapid. Nu va fi nicio problemă.

Forma anterioară a legii, promovată de fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, a fost criticată intens de mediul de afaceri și partenerii străini. După adoptarea ei, compania americană Exxon Mobile, care concesionase cel mai mare perimetru în Marea Neagră, s-a retras din proiect.

Investiția a fost răscumpărată de statul român, prin Romgaz, în parteneriat cu OMV-Petrom. Un alt perimetru, mai mic, este gata de exploatare de către consorțiul Black Sea Oil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite