Legea offshore, criticată de patronate și societatea civilă

Legea offshore nu a obținut azi avizul de la Consiliul Economic și Social pentru a intra cât mai rapid în dezbaterea Parlamentului. Consiliul a amânat o decizie după ce reprezentanți ai patronatelor au criticat felul în care a fost redactată, iar cei ai societății civile au declarat că banii obținuți din exploatare nu ar trebui folosiți pentru extinderea rețelelor de gaze.

27 Aprilie 2022, 16:31 (actualizat 27 Aprilie 2022, 18:27) Știrile TVR |

Nouă formă a legii offshore care ar trebui să deblocheze investițiile din Marea Neagră pentru a ne asigura independența energetică este încă departe de a-i mulțumi pe producătorii din domeniu. Patronatele care sunt reprezentate în Consiliul Economic și Social spun că proiectul nu este bine scris. Ba chiar au ridicat semne de întrebare asupra demersurilor pe care companiile ar urma să le facă.

Proiectul de lege depus în Parlament pe 15 aprilie prevede că statul va obține 60% din profit și va avea drept de preemțiune asupra gazelor extrase. Față de varianta în vigoare acum, este eliminat supraimpozitul pentru veniturile obținute la prețuri de până la 85 lei MWh și este majorată suma deductibilă pentru investiții de la 30 la 40%. Și unele sindicate sunt nemulțumite de lege.

Proiectul este criticat și de unii dintre reprezentanții societății civile care nu sunt de acord cu modul în care vor fi cheltuiți banii obținuți din gazele extrase.

Potrivit Guvernului, după aprobarea legii, din iulie, vor fi disponibile primele gaze din Marea Neagră, insuficiente însă pentru asigurarea rezervelor pentru la iarnă. Abia din 2027, când vor fi obținute și gaze din perimetrul Neptun Deep vom avea cantități și pentru export sau pentru dezvoltarea industriei petrochimice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI