Legea graţierii ar putea avea efecte asupra condamnaţilor din dosarele Colectiv. Avertismentul Parchetului General

19 ianuarie 2017, 13:26

Cine se poate folosi de modificările legislative. Liviu Dragnea şi Dan Voiculescu se numără printre beneficiari

Legea graţierii ar putea avea efecte asupra dosarelor Colectiv, chiar şi asupra dosarului în care au fost trimişi în judecată patronii clubului Colectiv şi pirotehniştii de la firma de efecte pirotehnice. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru moartea a 64 de oameni şi rănirea altor 200. Printre alte capete de acuzare, ei sunt inculpaţi pentru vătămare corporală din culpă în formă gravă, infracţiune care este graţiată de proiectul de OUG al Guvernului.

Tot în dosarele Colectiv, ar putea scăpa şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi pompierii care au fost în control la clubul Colectiv şi nu şi-au făcut datoria. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Însă, potrivit noilor modificări anunţate de Ministerul Justiţiei, pentru abuzul în servicu se impune o condiţie – producerea unui prejudiciu de 200.000 de lei. Ori în cazul lui Cristian Popescu Piedone şi a celor doi pompieri trimişi în judecată prejudiciul este mult mai mic – de doar 60.000 de lei. Prin urmare, aceste dosare s-ar putea închide, a explicat jurnalistul Alex Costache.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar putea scăpa de procesul penal în care este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Aceste două infracţiuni ar putea beneficia de graţiere, potrivit proiectului de OUG al Ministerului Justiţiei.

Şi inculpaţi celebri care au dosare în urma unor denunţuri ar putea scăpa: Elena Udrea, Alina Bica, Ludovic Orban, Dan Şova, Bogdan Olteanu. Potrivit proiectului, denunţurile pot fi făcute doar în şase luni. În aceste dosare denunţurile au fost făcute după ani de zile, a mai transmis Alex Costache pentru Telejurnal.

Sunt două proiecte de legi care vor afecta grav lupta anticorupţie şi care vor şterge cu buretele toate dosarele care au fost instrumentate în ultimii ani, dar şi cele care sunt în lucru„, a declarat la TVR procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei spune că nu asta a fost intenţia şi promite că va remedia toate problemele semnalate.

Noi n-am avut în vedere graţierea unor astfel de chestiuni cum a fost Colectivul. Scopul a fost acela – pentru fapte uşoare, fără violenţă, şi în acelaşi timp recuperarea prejudiciului. Într-o săptămână, problemele astea grave, fără îndoială sunt întru totul de acord să le eliminăm, tocmai ăsta e rolul dezbaterii publice„, a declarat ministrul Florin Iordache.

Guvernul ar putea lua în discuţie proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale în şedinţa de săptămâna viitoare.

Ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că Ambasada SUA la Bucureşti nu vede oportună modificarea acestor coduri care slăbeşte statul de drept. Ambasadsorul a mai precizat că americanii o susţin ferm pe Laura Codruţa Kovesi.

Vezi şi „Augustin Lazăr, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei: “Nu este necesară nicio lege a graţierii şi a amnistiei”„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite