Legea de instituire pe 2 august a Zilei de comemorare a Holocaustului împotriva romilor a fost promulgată de președinte

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, anunță Administrația Prezidențială.

10 Iulie 2020, 17:10 (actualizat 10 Iulie 2020, 17:22) |
Expoziție despre Holocaustul Romilor în Dnepr, Ucraina / FOTO: https://romania.europalibera.org/

Potrivit legii promulgate, „termenul Samudaripen, provine din limba romani şi are înţelesul de „ucidere în masă””.

„Anual, cu prilejul comemorării Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică, dedicate acestei zile”, se arată în actul normativ.

Ministerul Culturii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pot organiza manifestări dedicate acestui eveniment.

„Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune difuzează în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările dedicate acestei zile”, mai stabilește legea.

Numai în noaptea de 2/3 august 1944 au fost exterminați 2.897 de romi în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau.  Printre victime au fost copii, femei, bătrâni.

În cateva state europene a fost asasinată peste 80% din populaţia romă. Medicul groazei, Josef Mengele, a manifestat interes în mod deosebit pentru romi și i-a supus unor experimente îngrozitoare.

În timpul războiului, între 20.000 şi 60.000 de romi din România au fost deportaţi în lagăre. Mai puţin de jumătate dintre cei arestaţi şi trimişi în lagăre s-au întors după încheierea războiului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI