Legea chiriilor, schimbată fundamental în Spania. Proprietarii care țin locuințele goale, impozitați cu până la 150% în plus. Marii investitori, obligați să direcționeze o treime din noile construcții către locuințele sociale

8 februarie 2022, 21:13

Sebastian și Rosa au stat cu părinții în Valencia până anul trecut. Acum au hotărât să se mute împreună, însă găsirea unei locuințe a fost o adevărată provocare.

Sebastian Lovaszi: Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un tânăr ca să poată să închirieze un apartament sunt asemănătoare cu cele pe care le cere banca ca să poți să cumperi apartamentul. Îți trebuie un ante-contract, ultimele 3 salarii, o asigurare și un garant„.

În final, au găsit un apartament într-un orășel în apropiere de Valencia, unde chiriile sunt ceva mai mici.

Rosa Palomares, soția lui Sebastian:Bugetul nostru a fost de aproximativ 600 de euro, dar în Valencia chiriile sunt mult mai scumpe. Cele care sunt mai ieftine au camere foarte mici, se închiriază doar câte o cameră, de obicei nu sunt apartamente în care să te muți direct, majoritatea sunt goale, fără mobilă.

Agențiile imobiliare au liste de așteptare pentru cei care vor să închirieze, pentru că multe apartamente au fost scoase la vânzare.

Amparo Moret Olmos, agentă imobiliară, Valencia:În ziua de azi, piața chiriilor este nulă, nulă pentru familiile care câștigă 1.000 de euro pe lună, pentru că se cere 600, 800 și mulți se orientează să cumpere sau să vândă.

Problema se regăsește în toate orașele mari din Spania, așa că Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care să potolească pretențiile proprietarilor. Autoritățile trebuie să stabilească la nivel regional așa-numitele „zone tensionate”, unde prețurile vor fi plafonate în baza indicatorilor de referință.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania:Proprietarii care vor scădea cu 5% prețul chiriei vor beneficia de reduceri fiscale de 90% din impozit, cei care vor închiria tinerilor de până în 35 de ani vor fi scutiți de 70% din impozit, iar proprietarii care își renovează locuințele vor avea o bonificație de 60%.

În schimb, proprietarii care își țin locuințele goale vor putea fi impozitați cu până la 150% în plus.

De asemenea, noul proiect obligă marii investitori să direcționeze o treime din noile construcții către locuințele sociale.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să treacă și de votul Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă