Legea adopţiilor a fost simplificată. Numărul copiilor adoptabili în România a ajuns la aproape 5.000

29 iulie 2021, 19:57

Elena Prisacariu şi soţul ei sunt de 3 ani părinţii Sofiei şi ai lui Ştefan. Doi fraţi gemeni care acum au 6 ani. Femeia ne-a vorbit despre tot calvarul prin care a trecut, despre piedicile pe care le-a întâmpinat în procedura de adopţie, dar şi despre finalul fericit al unui drum anevoios.

Norocul Elenei în hăţişul birocratic al adoţiei a fost faptul că a vrut doi copii, iar procedura era mai simplă în acest caz. Mii de alte familii nu au fost aşa norocoase şi au renunţat, descurajate de procedeul greoi. Chiar dacă asociaţiile au tras repetate semnale de alarmă pentru simplificara legii, abia acum au fost luate măsuri.

Cele mai importantre trei modificări sunt prelungirea atestatului de familie adoptatoare de la 2 la 5 ani, eliminarea căutării rudelor pe parcursul procedurii de adopţie, cuantumul concediului de acomodare care reprezintă de acum 85 la sută din media veniturilor realizate în ultimul an.

Autorităţile spun că noua lege şi normele de aplicare ar putea duce la o creştere a numărului de adopţii din ţara noastră.

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală iî sistem avem peste 3000 de familii cu atestat, iar numărul copiilor adoptabili a ajuns la aproape 5.000, în creştere faţă de anii trecuţi.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă