Legea adopțiilor a fost simplificată. Proceduri mai rapide și stimulente financiare

20 septembrie 2018, 22:56

Viaţa unei fetiţe de trei ani şi jumătate s-a schimbat la începutul verii, atunci când Iulia şi soţul ei au decis să o adopte. Când au văzut-o, au simţit că e copilul pe care şi l-au dorit dintotdeauna. Micuţa are un retard uşor, dar Iulia e convinsă că medicii o vor ajuta să îşi revină.

Până acum, cei care adoptau un copil primeau o indemnizaţie de 1.900 de lei. De acum încolo, vor fi acordate mai multe stimulente financiare. Unele, lunare.

În plus, cei care adoptă beneficiază pentru fiecare copil de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Iar procesul de adopţie va dura mai puţin. Noua lege prevede că autorităţile nu mai trebuie să întrebe rudele de până la gradul patru dacă vor copilul.

De asemenea, a fost majorată durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani. Ultimele statistici arată că la finalul anului trecut erau în România peste 3.200 de copii adoptabili. În 2017 au fost adoptaţi 1.251 de minori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite