Legea 5G tensionează relațiile cu China

Legea 5G
Legea 5G
12 iunie 2021, 20:33

Legea 5G, promulgată de președintele Klaus Iohannis, prevede ca producătorii acestor tehnologii trebuie să obțină avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Iar acesta va fi dat ținând cont de obligațiile asumate de România față de Uniunea Europeană, SUA și alți parteneri strategici. Se urmărește astfel evitarea unor riscuri, amenințări sau vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării. Concret, producătorii trebuie să nu se afle sub controlul unui guvern străin, să aibă o structură transparentă a acționariatului; să nu aibă un istoric de conduită corporativă neetică și să se supună unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Este exclusă în acest fel firma chineză Huawei.

Specialiștii în telecomunicații spun că prin reducerea numărului de producători tarifele vor crește.

Ambasada Chinei a anunțat că se opune utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață. În cazul în care companiile chineze vor fi excluse, cooperarea chino-română economică și comercială vor fi afectate substanțial, au precizat diplomații chinezi. O reacție a venit de la premierul Florin Cîțu.

Adoptarea legii 5G vine după ce în urmă cu 2 ani România a semnat un memorandum cu SUA privind rețelele 5G care introducea criterii pentru companiile implicate.

Licitația pentru acordarea licențelor, care se estimează că va aduce statului român venituri de peste 500 de milioane de euro, a fost amânată până acum în lipsa acestei legi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite