Lege mai dură împotriva terorismului. Cine caută informații despre bombe riscă până la 12 ani după gratii

26 ianuarie 2019, 20:03

În doar câteva secunde, un expert în informatică ne arată cum poate accesa, fără să fie detectat, informații periculoase, la care orice persoană rău intenționată poate avea acces.

E nevoie doar de un soft special și de cunoștințe avansate de informatică.

Expert informatician: „La o încercare de detectare a calculatorului de pe care se face interogarea informaţiei apar surse gen Rusia, Taiwan, Australia, tu fiind în altă parte a globului. Ingeniozitatea celor care fac treaba asta depăşeşte de multe ori ingeniozitatea autorităţilor„.

Pentru că astfel de practici se înmulțesc pe zi ce trece, autoritățile vor pedepse mai mari pentru terorism. Între 5 și 12 ani de închisoare!

Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională: „Modificarea legii este necesară, este cerută de legislaţia europeană şi de această dinamică a terorismului internaţional care pe noi încă nu ne vizează direct, dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm deoparte sau să nu facem nimic„.

Proiectul de lege prevede pedepse cu închisoarea pentru toți cei care vor căuta în mediul online informații despre orice ar putea fi catalogat drept un act terrorist, indiferent de forma pe care o au, fie că vorbim de texte, schițe sau videoclipuri care dezvăluie informații despre folosirea bombelor artizanale, utilizarea armelor de foc și a diferitelor substanțe.

Specialiștii se tem însă de abuzuri.

Proiectul lansat în dezbatere publică de Ministerul de Interne prevede pedepse inclusiv pentru persoanele care accesează frecvent articole de propagandă teroristă. În cazul lor, pedeapsa poate ajunge până la 3 ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite