Dacă proiectul de lege iniţiat de Adrian Năstase şi Victor Socaciu va fi aprobat de Camera Deputaţilor, toţi salariaţii din România vor putea primi un tichet de 100 de euro în fiecare an pentru a îşi cumpăra cărţi. Un studiu finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates arată că doar 42% din români citesc o carte o dată pe an.
Salariaţii din România ar putea primi anual tichete pentru a-şi cumpăra cărţi în valoare de 100 de euro. Măsura este cuprinsă într-o propunere legislativă adoptată tacit de Senat şi care va intra în vigoare dacă va fi aprobată şi în Camera Deputaţilor. Cei care decid dacă vor acorda sau nu acele tichete vor fi angajatorii.
Iniţiativa legislativă care modifică Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă a fost iniţiată de către deputaţii Partidului Social Democrat (PSD) Adrian Năstase şi Victor Socaciu.
"Fiecare cetăţean trebuie să beneficieze de acces neîngrădit la cultura scrisă şi trebuie să oferim fiecăruia posibilitatea de a cunoaşte nemijlocit scrierile care îi sunt necesare profesiei sau nevoilor proprii de informare. Iniţiativele care pot încuraja populaţia să citească, să se apropie de universul cărţilor prezintă avantaje pentru educaţia şi nivelul de cultură al fiecărui cetăţean, atrăgând după sine un avantaj direct şi pentru finanţele publice, sub forma unor valori adăugate din amplificarea circuitului editorial", arată iniţiatorii în expunerea de motive la proiectul de lege.
Deputaţii Adrian Năstase şi Victor Socaciu mai menţionează că "prin introducerea tichetelor pentru carte, statul român intervine printr-o măsură legislativă perfect compatibilă cu practicile identice din alte state membre ale UE, atât în favoarea angajatului, căruia îi cresc veniturile reale, cât şi în favoarea angajatorului, care are posibilitatea şi este stimulat să acorde angajaţilor, alături de salariu, facilitatea unui acces liber la cultura sctisă, în particular la producţia de carte".
Potrivit propunerii legislative, tichetele pentru carte vor putea fi utilizate timp de un an de la data emiterii, pentru finanţarea costurilor de achiziţie a cărţilor, indiferent de domeniu, profil ori tematică. Tichetele pentru carte vor avea acelaşi statut fiscal ca tichetele de masă.
Propunerea legislativă va fi transmisă în Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională. Textul propunerii legislative este disponibil în secţiunea DOCUMENTE.
Potrivit unei analize din publicaţia Les Echos, 90% din francezi au citit anul trecut o carte pe lună. În 2010, aproximativ 13,1% din cărţi s-au vândut online în Franţa, în timp ce tirajele editurilor s-au redus.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat în cadrul programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates şi citat de Mediafax, doar 42% din români citesc o carte o dată pe an, iar aproape un sfert dintre români nu merg la bibliotecă.
"Consumul de carte în România este dramatic, cred că suntem pe ultimul loc în Europa. Una dintre cele mai căutate cărţi ale editurii noastre a reuşit să ajungă în 10 ani la aproape 150.000 de exemplare (Dale Carnegie, "Secretele succesului"). Suntem departe de Franţa în ceea ce priveşte consumul de carte", explica Iren Arsene, directorul general al editurii Curtea Veche, pentru Ziarul Financiar.
Cele mai mari patru edituri de pe piaţa locală, Polirom, grupul All, Humanitas şi Curtea Veche, au încheiat anul 2011 cu afaceri totale de 13 milioane de euro, nivel puţin sub cel din 2010. Cererea pentru cartea de pe rafturile librăriilor nu a fost în creştere, dar s-a remarcat un interes mai mare pentru cărţile la promoţii vândute online şi pentru cele în format digital, potrivit editurilor.