Legăturile Cupei Mondiale din Qatar cu lagărele de uiguri. Dezvăluire The Times

Stadionul Lusail
Stadionul Lusail
20 octombrie 2022, 11:15

Documentele arată că China Railway Construction Corporation (CRCC), care s-a aflat într-un joint venture cu Qatar pentru construirea spectacolului stadion Lusail, a lucrat anterior pentru Corpul de Producție și Construcții din Xinjiang.

Corpul este un organism guvernamental chinez legat de Armata Populară de Eliberare, care a fost sancționat pe scară largă pentru încălcări ale drepturilor omului în regiunea de vest a Chinei.

Stadionul Lusail din Doha, suflat cu aur și cu o capacitate de 80.000 de locuri, proiectat de o echipă care include firma Foster + Partners a lui Sir Norman Foster, a fost construit special pentru turneu și va găzdui meciul final din decembrie.

CRCC, deținută de statul chinez, dar cu unele acțiuni listate la Bursa de Valori din Hong Kong, este, de asemenea, responsabilă pentru infrastructura cheie pentru Jocurile Olimpice de iarnă de anul acesta de la Beijing și a construit stații de cale ferată pentru metroul de la Moscova.

Dezvăluirea conform căreia compania a construit „lagăre de internare” în Xinjiang va ridica întrebări suplimentare pentru FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, după criticile anterioare la adresa Qatarului în ceea ce privește drepturile omului și tratamentul aplicat migranților angajați pentru a construi infrastructura Cupei Mondiale.

Departamentul de Stat al SUA estimează că, între 2017 și 2018, cel puțin două milioane de uiguri și minorități musulmane turcești au fost trimiși pentru îndoctrinare politică în închisorile din Xinjiang, un program condamnat pe scară largă de guvernele occidentale și de grupurile pentru drepturile omului.

Se spune că închisorile au fost folosite pentru dispariții forțate, încarcerare fără proces, tortură și muncă forțată. Nu există însă nicio dovadă care să confirme că CRCC cunoștea întrebuințarea exactă pe care autoritățile din Xinjiang avea să o ofere clădirilor construite.

Laura Murphy, profesor de drepturile omului și sclavie contemporană la Universitatea Sheffield Hallam, a declarat: „În ciuda rolului său în construirea infrastructurii represive în regiunea uigură, rămâne unul dintre cei mai importanți contractori din lume și câștigă contracte pentru proiecte cu finanțare internațională.”

Documentele consultate de The Times, care sunt disponibile public pe site-urile deținute de guvernul chinez, arată că CRCC a achiziționat o cantitate mare de ciment pentru construirea unei închisori în județul Onsu, Xinjiang, în martie 2019.

Imaginile de pe Google Earth după achiziție arată că o cantitate mare de beton este adăugată la un proiect de construcție a închisorii la sud de orașul Aksu. A fost identificat de Institutul Australian de Politică Strategică drept locul centrelor de detenție folosite pentru musulmanii uiguri. Radio Free Asia raportează că, începând cu 2018, unul din șase dintre etnicii uiguri din Onsu a trecut prin lagăre.

Corpul de Producție și Construcții este derivat din unitățile Armatei Populare de Eliberare, care au implementat pentru prima dată proiecte de dezvoltare a guvernului central în Xinjiang în anii 1950. În martie 2021, UE s-a alăturat SUA pentru a sancționa membri de conducere ai Corpului, invocând „încălcări atroce ale drepturilor omului”.

Deși nu se cunoaște cu exactitate care organizație a finanțat închisoarea construită de CRCC, compania are o relație de afaceri de lungă durată și publică cu prima divizie a Corpului, care are sediul în orașul Aral.

În octombrie 2020, președintele CRCC, Zhuang Jidong, s-a întâlnit cu Lu Yuedong, șeful primei divizii a Corpului și a semnat un acord pentru „aprofundarea cooperării”. Zhuang a felicitat Corpul pentru „unitatea și stabilizarea Xinjiangului” și „refacerea culturală a Xinjiangului”.

Xinjiang este din punct de vedere istoric mai aproape de Asia Centrală decât de restul Chinei, iar locuitorii săi inițiali erau în principal uiguri, care vorbesc o limbă turcică, și alte grupuri etnice în mare parte musulmane, cum ar fi kazahii. S-a rupt pentru scurt timp de dominația chineză după cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost recucerită.

A fost lovită de tulburări sporadice în anii 1990, cu ciocniri deosebit de brutale în 2009, înainte ca guvernul central de la Beijing să decidă un program de „reeducare” în valorile „moderne” ale Partidului Comunist Chinez.

FIFA și ambasadorii pentru Cupa Mondială, cum ar fi David Beckham, s-au confruntat deja cu critici legate de implicațiile privind drepturile omului în acordarea Cupei Mondiale Qatarului, un stat islamic în mare parte conservator, condus de o monarhie absolută.

În 2020, procurorii de la Departamentul de Justiție al SUA au susținut că reprezentanții Qatarului au mituit trei oficiali sud-americani FIFA pentru a-și asigura sprijinul înainte de votul din 2010, care a acordat concursul statului din Golf. Qatarul a negat în mod repetat acuzațiile că și-a pavat cu mită drumul spre găzduirea competiției.

Nici CRCC, nici comitetul de organizare al Cupei Mondiale din Qatar nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea The Times.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă