Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase | Drama mamelor minore din România: O fetiţă de 12 ani gravidă credea că are o păpuşă în burtică

Liliana Năstase și Silvia Burcea la emisiunea Legal/Ilegal
Liliana Năstase și Silvia Burcea la emisiunea Legal/Ilegal
11 august 2022, 16:29

Aproape jumătate dintre fetele din statele UE care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, potrivit Eurostat.

Unul din zece nou-nascuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice. Numărul enorm de mame adolescente ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană, și înaintea unor țări ca Rwanda, Trinidad Tobago sau India.

Astfel, dintre cele aproape 200.000 de nașteri înregistrate în România în 2020, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Primele trei judeţe cu cele mai multe mame minore sunt Mureş, Dolj şi Braşov. Majoritatea provin din mediul rural și au măcar un părinte plecat la muncă în străinătate.

În Uniunea Europeană, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) provin din țara noastră. De altfel, sunt fete care la 15 ani au deja doi copii.

Cât înțelege o minoră despre ce înseamnă asta, cât înțelege statul despre ce ar trebui să facă pentru a reduce consecințele unei astfel de situații?

Silvia Burcea, coordonatoarea programului „Sănătatea Mamei şi Copilului” de la Salvaţi Copiii, ne-a povestit că a întâlnit mame chiar şi de 12 ani.

Una dintre ele nici nu ştia ce i se întâmplă. „Credea că are o păpuşică în burtă”, ne-a spus Silvia Burcea.

Majoritatea fetiţelor cu copii nu au ieşit niciodată din cătunul în care locuiesc, abandonează şcoala sau nici măcar nu ajung să se înscrie. Multe devin mame ca urmare a abuzurilor care, de multe ori, încep chiar din familie.

Urmăriți mai jos toate episoadele din Legal/Ilegal:

Legal/Ilegal: Liliana Năstase, în dialog cu Larisa Butnariu, tânără care a trecut prin șapte rețele de traficanți: „Nu sunt victimă, sunt supraviețuitoare!”

Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase: Drumul de la victimă la infractor

Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase, ediția a doua: Incursiune în viața unui fost consumator de droguri

Legal/Ilegal, o emisiune săptămânală pe știriletvr.ro. Primul invitat: comisarul Dan Antonescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite