Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase: Drumul de la victimă la infractor

În cea de-a treia ediție a emisiunii „Legal/Ilegal”, jurnalista TVR Liliana Năstase discută cu psihoterapeutul Luminiţa Boyte despre capcanele în care pot cădea victimele violenței, dacă acestea nu cer ajutor și nu beneficiază de terapie.

28 Iulie 2022, 17:01 (actualizat 28 Iulie 2022, 17:57) Știrile TVR |

Toleranța față de violență rămâne una dintre problemele actuale ale societății românești. Vorbim despre infractori, infracţiuni, condamnări sau achitări, dar rareori ne îndreptăm atenţia către victimele infracţiunilor.

Pasul de la victima infracţiunilor la infractor cu acte în regulă este foarte mic, dacă victima nu beneficiază de urgenţă de terapie psihologică. Psihoterapeutul Luminiţa Boyte trage un semnal de alarmă în acest sens: „Multe victime ajung să se simte chiar ele vinovate de ceea ce s-a întâmplat."

Chiar dacă este prinsă în hăţişul unei infracţiuni, victima tace, pentru că, de cele mai multe ori, îi este rușine sau teamă. Reacția oamenilor din jur, miturile culturii din care victima face parte și prejudecățile o împiedică pe victimă să ceară ajutor. Și, nu de puţine ori, tăcerea este rezultatul neîncrederii în Justiţie.

Tăcerea poate avea consecinţe fatale, atenţionează specialiştii, care îndeamnă victimele infracţiunilor să nu ezite să ceară ajutor. Deși, de multe ori invizibilă, violența este un fenomen din ce în ce mai răspândit în România. Statisticile și dovezile arată că violența este în creștere, în toate formele ei de manifestare. În ultima perioadă, unele forme de violență au crescut ca intensitate, iar altele sunt trecute cu vederea sau luate drept manifestări ale normalității.

Urmăriți discuția Lilianei Năstase cu psihoterapeutul Luminiţa Boyte, de la ora 18.00, pe Știriletvr.ro și pe site-ul Știrilor TVR.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI