Legal/Ilegal, cu Liliana Năstase: Drumul de la victimă la infractor

Lili Năstase
Lili Năstase
28 iulie 2022, 17:01

Toleranța față de violență rămâne una dintre problemele actuale ale societății românești. Vorbim despre infractori, infracţiuni, condamnări sau achitări, dar rareori ne îndreptăm atenţia către victimele infracţiunilor.

Pasul de la victima infracţiunilor la infractor cu acte în regulă este foarte mic, dacă victima nu beneficiază de urgenţă de terapie psihologică. Psihoterapeutul Luminiţa Boyte trage un semnal de alarmă în acest sens: „Multe victime ajung să se simte chiar ele vinovate de ceea ce s-a întâmplat.”

Chiar dacă este prinsă în hăţişul unei infracţiuni, victima tace, pentru că, de cele mai multe ori, îi este rușine sau teamă. Reacția oamenilor din jur, miturile culturii din care victima face parte și prejudecățile o împiedică pe victimă să ceară ajutor. Și, nu de puţine ori, tăcerea este rezultatul neîncrederii în Justiţie.

Tăcerea poate avea consecinţe fatale, atenţionează specialiştii, care îndeamnă victimele infracţiunilor să nu ezite să ceară ajutor. Deși, de multe ori invizibilă, violența este un fenomen din ce în ce mai răspândit în România. Statisticile și dovezile arată că violența este în creștere, în toate formele ei de manifestare. În ultima perioadă, unele forme de violență au crescut ca intensitate, iar altele sunt trecute cu vederea sau luate drept manifestări ale normalității.

Urmăriți discuția Lilianei Năstase cu psihoterapeutul Luminiţa Boyte, de la ora 18.00, pe Știriletvr.ro și pe site-ul Știrilor TVR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite