Lecții de chirurgie robotică pentru medicii români de la profesorul grec care a făcut primele intervenţii de acest fel

15 iulie 2017, 21:41

Cea mai modernă soluţie de la noi, după cea laparoscopică, este operaţia cu robotul, care asigură recuperarea rapidă. Chirurgul stă comod, vede în corp printr-un sistem 3D şi manipulează braţele robotului cu mare precizie.

Profesorul Konstantinidis de la Atena a realizat peste 1.700 de operaţii robotice. E primul din lume care a operat şi printr-o singură incizie.

“E o incizie foarte mică, de un centimetru şi jumătate. Prin aceasta introducem toate instrumentele. Nu rămân cu cicatrici, durerile sunt mai mici. (…) Evităm complicaţiile pentru că nu se pierde sânge, imaginea este mărită şi vedem nervii, tot ce e în corp. (…) Adesea, pacienţii pot pleca acasă după o noapte”.

Din 2011, profesorul a făcut peste 400 de operaţii printr-o singură incizie pentru cancer, probleme gastrice şi renale, obezitate şi nu numai.

I-a învăţat şi pe medicii de la Spitalul Militar Central, care aplică deja tehnica. A fost implicat şi în primele operaţii cu robotul din România, la Fundeni, în 2008.

Din 2013, Ministerul Sănătăţii a desfiinţat programul pentru intervenţii robotice. Una costă şi 4.000 de euro.

„În fiecare an, medicii au cerut ministerului Sănătăţii să reia finanţarea pentru operaţiile robotice. Fără succes. Aşa se face că, din 7 roboţi câţi sunt în ţară, doar 3 sunt folosiţi ocazional. Şi asta pentru că spitalele nu pot susţine costurile mari cu materialele necesare”, transmite Diana Brâncuș, jurnalist Ştirile TVR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite