Lecția estoniană: muncă, educație și digitalizare

Excedent bugetar, una din cele mai reduse datorii externe din Europa, e-guvernare și o capitală în care aerul medieval este la el acasă. Toate acestea pot fi regăsite pe cartea de vizită a Estoniei, așa-numitul "Tigru Baltic", o țară care în ultima jumătate de mileniu a avut parte doar de 60 de ani de independență. Ani pe care însă i-a folosit pentru a ajunge la un model de succes râvnit în prezent de mulți.

20 Iunie 2021, 22:16 |

Bine ați venit la Tallin. Suntem în Estonia, una dintre destinațiile turistice mai puțin cunoscute ale Europei. Micul stat baltic a reușit însă în ultimii ani să concureze de la egal la egal cu puternicii bătrânului continent.

Așa a ajuns turismul să reprezinte aproape 9% din produsul intern brut al țării.

Estonienii s-au folosit în primul rând de promovarea patrimoniului istoric al capitalei Tallinn, cu fortărețele, palatele și clădirile sale de secol XVII-XVIII păstrate perfect.

Estonia și-a păstrat aspectul medieval, dar litera "E" din numele țării pare împrumutată de la cuvântul "electronic". În fapt, i se mai spune și E-stonia, fiind cel mai digitalizat stat din UE când vine vorba de serviciile publice.

Cu excepția căsătoriei, divorțului și tranzacțiilor imobiliare, 99% din serviciile de care au nevoie cetățenii se fac exclusiv online: de la plata taxelor și impozitelor, până la serviciile medicale și sociale, vot și documente semnate de pe telefonul mobil.

Responsabil pentru această politică de succes este guvernul acestei țări. În 1999, crea primul serviciu online de plată a taxelor, ca în prezent să existe 2.600 de servicii digitalizate puse la dispoziția estonienilor.

Legislativul estonian, compus în majoritatea sa din tineri, promovează o politică de deschidere față de propriii alegători.

Dincolo de conceptul de e-guvernare de succes, Estonia caută soluții pentru eliminarea efectelor negative asupra mediului, încă prezente, produse din perioada sovietică.

Evoluția Estoniei nu se oprește aici. Cu o datorie guvernamentală redusă, o libertate a presei ce o plasează pe locul 3 în lume, și printre primele locuri în domeniile libertății economice, politice și educației, această țară vrea să-și dobândească rapid independența energetică, iar, potrivit experților în domeniu, este pe cale să intre în top 5 al celor mai productive țări din lume până în 2025.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI