”Le Violon d’Ingres”, faimoasa fotografie a lui Man Ray, s-a vândut cu o suma record de 12,4 milioane de dolari

Le Violon d'Ingres Man Ray
Le Violon d'Ingres Man Ray
16 mai 2022, 13:58

Imaginea alb-negru, realizată în anul 1924 de artistul suprarealist american, transformă corpul gol al unei femei într-o vioară.

Fotografia, considerată cea mai faimoasă lucrare a lui Man Ray, a fost vândut cu 12,4 milioane de dolari, depășind cu mult estimările de vânzare. Înainte de vânzare, estimările indicau că va ajunge la o sumă cuprinsă între cinci și șapte milioane de dolari, cea mai mare estimare pentru o singură fotografie din istoria licitațiilor, potrivit casei Christie’s, care a vândut lucrarea.

Ray, născut Emmanuel Radnitzky, a trăit între anii 1890 și 1976. A fost un membru important al mișcărilor Dada și suprarealistă.

Lucrarea „Le Violon d’Ingres” a fost făcut parte din colecția lui Rosalind Gersten Jacobs și Melvin Jacobs, directori de magazine și colecționari de artă care au avut legături cu cercurile suprarealiste. Potrivit Christie’s, cuplul newyorkez a achiziționat piesa de la Ray în 1962.

Jacobs, fost președinte și director general al Saks Fifth Avenue, a murit în 1993, la vârsta de 67 de ani. Soția sa, Rosalind Gersten Gersten Jacobs, un director Macy’s de lungă durată, a murit în 2019, la vârsta de 94 de ani.

Înainte de licitație, Darius Himes, din cadrul cesei de licitații Christie’s, a numit fotografia „una dintre cele mai emblematice lucrări ale secolului al XX-lea”. „Această imagine suprarealistă seducătoare este rezultatul unui proces unic de manipulare manuală în camera obscură”

El a adăugat: „Amplitudinea imaginii, în același timp romantică, misterioasă, ticăloasă și jucăușă, a captat mințile tuturor timp de aproape 100 de ani. Ca operă fotografică, este fără precedent pe piață”.

Înainte de vânzarea fotografiei lui Man Ray, recordul pentru cea mai scumpă fotografie vândută la o licitație a fost deținut de „Rhine II” al lui Andreas Gursky, care a fost vândută de Christie’s pentru 4,3 milioane de dolari în 2011.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite