Lavrov: Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ”următoarea Ucraină”. R. Moldova răspunde că vrea să fie parte a ”lumii libere”

Ucraina Moldova România harta
Ucraina Moldova România harta
2 februarie 2023, 12:00

Serghei Lavrov a vorbit despre Republica Moldova într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 24.

SERGHEI LAVROV, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse: (n.r., Întrebare: Transformarea Ucrainei în anti-Rusia părea un proiect de succes, în sens că au fost atinse obiectivele. Care dintre țări poate urma această cale, Kîrghîzstan, Kazahstan?) Acum Republica Moldova este ochită pentru acest rol, pentru că a pus în fruntea ţării, prin metode specifice, departe de cele democratice, un președinte care tinde spre NATO, are cetățenie română, este pregătită să se unească cu România și, practic, e pregătită pentru orice.

Chişinăul a reacţionat imediat. Ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a declarat pentru TVR MOLDOVA că îl va convoca pe ambasadorul Federaţiei Ruse pentru explicaţii.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe, Integrării Europene al Republicii Moldova: Respingem cu fermitate atât tonul, cât şi substanţa şi esenţa acelor spuse. Este un tip de declaraţie care nu-şi are locul său în relaţiile interstatale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Ţara noastră este paşnică. Societatea îşi doreşte să trăiască în pace, libertate, democraţie. Atunci când avem să comunicăm ceva foarte ferm și clar, noi, cu regularitate și de multe ori am convocat ambasadorul Federației Ruse. Evident, și în acest caz, ambasadorul Federației Ruse va fi convocat la Ministerul de Externe.

LILIAN CARP, deputat PAS, președintele comisiei parlamentare pentru securitate națională: Ei nu înţeleg că fiecare popor are dreptul să-şi trăiască viaţa liber, are dreptul la democraţie, să-şi construiască, cum consideră el, nu pe verticală, aşa cum e în Federaţia Rusă, prin dictatură. Cetăţenii Republicii Moldova vor să trăiască liber.

Există şi politicieni care susţin opiniile lui Lavrov.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: Acestea nu sunt declaraţii, după părerea mea. Este o constatare, ceea ce se vede din cabinetele MAE din Moscova, referitor la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Trebuie să ne pună în gardă tot ce facem noi, acea politică externă care o ducem noi.

De la începutul invadării Ucrainei, Ministerul de Externe de la Moscova a făcut mai multe declaraţii provocatoare la adresa Republicii Moldova, iar ambasadorul rus la Chişinău a fost chemat de mai mai multe ori la MAE, pentru a i se înmâna note de protest.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Republica Moldova vrea să fie parte a ”lumii libere”

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a declarat joi că Republica Moldova vrea să fie parte a ”lumii libere”, respingând afirmaţiile ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, cu privire la presupuse planuri ale Occidentului de a transforma fosta republică sovietică în ”următoarea Ucraină” pentru a o folosi împotriva Moscovei, transmite EFE.

”Respingem categoric declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, care nu corespund adevărului”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Chişinău, Daniel Vodă, pe contul de Telegram.

În opinia lui Vodă, declaraţiile lui Lavrov fac parte din ”deja cunoscuta retorică ameninţătoare” a diplomaţiei ruse.

”Ne dorim să amintim părţii ruse că drumul ales de R.Moldova este cel al aderării la Uniunea Europeană”, a spus Vodă.

Oficialul de la Chişinău a adăugat că moldovenii, indiferent de preferinţele lor geopolitice, ”vor pace, libertate şi democraţie” şi şi-a exprimat convingerea că toate ţările din lume, inclusiv Rusia, ”respectă decizia poporului moldovean”.

Republica ‘‘Moldova şi-a ales clar viitorul şi acest viitor este de a fi parte a lumii libere”, a concluzionat Vodă.

Lavrov a declarat că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ”următoarea Ucraină”.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ”următoarea Ucraină”, transmite EFE. ‘‘Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

În opinia lui Lavrov, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO”. ”Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

”Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale (fostului preşedinte Mihail) Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide ”un al doilea front” împotriva Rusiei.

Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (…), spun că se ghidează după interesele naţionale”, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Totodată, Lavrov a adăugat că Moscova şi Tbilisi au dezvoltat comerţul bilateral, turismul, cooperează în domeniul energiei, iar partea georgiană este conştientă că toate acestea sunt în interesul statului şi poporului georgian.

Spre deosebire de guvernul georgian, preşedinta Salome Zurabishvili a făcut câteva declaraţii prin care şi-a manifestat sprijinul faţă de Kiev, aminteşte EFE.

Sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite