Lăutari acuzați că au înșelat statul ca să încaseze ajutoarele în bani pentru artiști

25 februarie 2021, 08:38

Odată ce guvernanții au anunțat anul trecut că vor acorda artiștilor afectați de criza sanitară un ajutor lunar de 4.500 de lei, au apărut și persoane dornice să profite de bani fără drept. Surse judiciare spun că trei indivizi au înființat 3 firme fictive și apoi au început să caute în București, Dâmbovița și Călărași, persoane dispuse să participe la fraudă. Au găsit 99 de lăutari și interpreți de cântece de petrecere care ar fi semnat contracte de muncă fictive, pentru evenimente la care nu ar mai fi reușit să ajungă, din cauza restricțiilor anticovid. Potrivit surselor citate, printre ei ar fi Toni Ialomițeanu, frații Cocoș și Silvian Voicu, fratele celebrului Dan Bursuc.

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: ”Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada martie 2020 şi până în prezent, 99 de persoane ar fi folosit documente falsificate solicitând şi primind din partea Agenţiei de plăţi şi inspecţie socială indemnizaţii de sprijin al salariaţilor, în contextul situaţiei epidemiologice.”

În toamna anului trecut, polițiștii bucureșteni au aflat ce se întâmplă și au început investigațiile. Și Agenția de plăți a făcut o sesizare despre posibile fraude în cazul a 60 dintre cele peste 90 de persoane anchetate acum. Prejudiciul total ar fi de un milion și jumătate de lei.

Marius Popescu, jurnalist TVR: ”O mare parte din prejudiciul în cauză ar putea fi recuperat, spun surse judiciare care susțin și că mulți dintre cei implicați în dosar ar fi fost de acord să restituie sumele încasate ilegal și în același timp să semneze acorduri de recunoaștere a vinovăției.”

Nu înseamnă că vor fi absolviți de vină, dar pedepsele ar putea fi mai mici. Dosarul este abia la început și urmează alte serii de audieri.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice din Poliţia Sectorului 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pune în aplicare, joi dimineaţa, 99 de mandate de aducere, în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune.

În perioada martie 2020 – prezent, 99 de persoane ar fi folosit documente falsificate, solicitând şi primind din partea Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială indemnizaţii destinate sprijinirii salariaţilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2 în valoare de 4.500 lei pe lună.

Cuantumul prejudiciului este de 1.500.000 de lei.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite