LUMEA AZI

Laureați ai Premierului Nobel pentru Pace, criticați pentru lipsa de pacifism: Maica Teresa, Y. Arafat, S. Peres, M. Gorbaciov, B. Obama

Nobelul pentru Pace pe 2017 a fost acordat campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare. O organizație neguvernamentală. Pe merit sau nu, asta nu decidem noi. Dar, de-a lungul vremii, acordarea acestui premiu a stârnit mari controverse.

06 Octombrie 2017, 22:17 (actualizat 06 Octombrie 2017, 22:21) |
Maica Teresa
Maica Teresa
Aung San Suu Kyi
Mihail Gorbaciov
Barack Obama

O criza umanitară cumplită, la ora actuala: sute de mii de oameni fug din Myanmar în Bangladesh. Etnicii rohingya sunt exterminați, satele le sunt rase de pe fața pământului. Și totuși, Aung San Suu Kyi, patroana dezastrului actual, lidera din Myanmar, era aplaudată în 1991 pentru pacifism și primea Nobelul pentru Pace.

(w500) Aung San S

Maica Teresa, laureată în 1979, canonizată de Papa Francisc anul trecut, avea să fie criticată 15 ani mai târziu că pentru pacienții care agonizau în spitalul său din Calcutta, India, nu a oferit nici diagnostic, nici pastile care să le aline durerea.

(w500) Maica Tere

Maica Teresa:  "Oamenii care nu mai au nimic, pe care nimeni nu-i mai doreşte, care au devenit o povară pentru societate, care au uitat ce înseamnă iubirea, apropierea umană."

Liderul israelian Menachem Begin ordona invazia Libanului in 1982, la 4 ani dupa ce impartea Nobelul pentru pace cu omologul egiptean Anwar el Sadat, pentru acordul de pace de la Camp David.

Liderul palestinian Yasser Arafat primea si el un Nobel pentru pace in 1994, impreuna cu israelienii Yitzak Rabin si Shimon Peres, pentru Acordurile de la Oslo.

Shimon Peres, ministrul de externe al Israelului in 1994:  "E istorie in adevăratul sens al cuvântului."

Însă nici gând de concordie acolo: Arafat a patronat apoi a doua revolta de tip Intifada împotriva ocupației israeliene în teritorii, Peres a ordonat ofensiva în sudul Libanului, după atacuri din partea militanților Hezbollah.

Liderul sovietic Mihail Gorbaciov era recompensat cu Nobelul pacifist în 1990 pentru contribuția la sfârșitul nesângeros al Războiului Rece. Dar un an mai târziu trimitea tancuri pentru a stăvili independența țărilor baltice - pe care a acceptat-o, totuși, ulterior.

(w500) Mihail Gor

Când Barack Obama a luat un Nobel pentru Pace în 2009, la doar câteva luni după preluarea mandatului de președinte al Statelor Unite, el însuși s-a declarat surprins. Până să apuce să meargă la Oslo pentru a-și ridica premiul, ordonase deja triplarea numărului soldaților americani în Afganistan.

(w500) Barack Oba

De reținut că odată acordat, premiul nu mai poate fi retras. Asta e regula.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 16°C
IASI 9°C 9°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 17°C 15°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI