Laura Codruţa Kovesi: Decizia CEDO „este o victorie a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani„

Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi
5 mai 2020, 19:00

„Sunt mulţumită că am început un demers în care am crezut foarte mult, un demers care a vizat mai mult o chestiune de principiu care ţine de independenţa justiţiei, de independenţa procurorilor şi a judecătorilor şi simt că este o victorie, nu doar o victorie personală, este o victorie a sistemului de justiţie şi este o victorie a tuturor celor care au susţinut justiţia în ultimii ani”, a declarat Kovesi la Europa FM.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Totodată, Curtea a stabilit că dreptul la libertatea de expresie al fostului procuror-şef al DNA a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că judecătorii de la Curtea Constituțională au obligația de a revizui „de îndată„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite