Laura Codruţa Kovesi a prezentat în CSM un bilețel „pierdut” de IJ pe care ar fi trecute anumite numere de dosar

13 octombrie 2017, 10:18

„În timpul controlului, am sesizat anumite lucruri, poate am să le las pentru sesiunea care nu o să fie cu public, pentru a putea spune mai multe. Senzația noastră și care s-a confirmat ulterior (…) a fost că au fost verificate anumite dosare, au fost verificate anumite activități pe care procurorii le fac, s-au citit anumite acte din anumite dosare (…) de către o parte a echipei de control. Am aici un bilețel din cele multe pierdute de Inspecția Judiciară. Acesta este pierdut, în sensul că a fost pus în niște documente pe care probabil l-au rătăcit. Se poate observa cu ochiul liber că au fost trecute numere de dosare (…), după care unul dintre inspectorii judiciari personal completează din registru unde este acel dosar și ce s-a întâmplat cu el”, a susținut Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef al DNA a mai spus că raportul de control întocmit de Inspecția Judiciară conține foarte multe mențiuni nereale, eronate sau chiar contradictorii

Noi constatăm din acest raport că, din cei 19 inculpați achitați definitiv în 2017, 8 dintre inculpați au fost trimiși în judecată în 2011, anul în care anumiți procurori din această secție nici măcar nu erau în DNA. Mi se pare total incorect să îi reții unui procuror sau unui șef care în 2011 nici măcar nu lucra în DNA, că a primit în 2017 achitări pentru dosare trimise în judecată în 2011″, a spus Kovesi.

La fiecare solicitare a inspectorilor noi am pus la dispoziție tot ceea ce s-a cerut chiar dacă deciziile lor interne au fost diferite, nu cred că ar trebui să se regăsească într-un raport de control al unei unități de Parchet. faptul că echipa de control nu s-a putut armoniza, faptul că cei 6 membri ai echipei nu s-au putut armoniza, au avut tot timpul opinii diferite pe cum să efectueze controlul nu cred că este un aspect care trebuie reproșat și care trebuie să se contabilizeze într-un raport al unității care a fost controlată. Noi am fost controlați în ultimii doi ani de foarte multe ori, am avut peste 130 de controale. Este foarte bine că se fac aceste controale, ele au și rol preventiv și ne ajută în activitatea noastră,  a arătat Laura Codruţa Kovesi.

Din păcate aceste acte de control pe care noi le-am primit în urma a șase săptămâni de verificări nu reflectă activitatea pe care noi o desfășurăm, nu reflectă nici procedurile administrative pe care noi trebuie să le urmăm pe viitor, pentru că nu se înțelege în niciun fel ce ar trebui să facem, a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

Coordonatorul echipei de control la DNA, Elena Rădescu, și-a prezentat joi, pentru aproximativ trei ore, tot în cadrul Secției pentru procurori a CSM, punctul de vedere privind Raportul Inspecției Judiciare după controlul efectuat.

La ieșirea din CSM, întrebată dacă presiunea era atât de mare încât procurorii au început să plângă, fără a se preciza de către jurnaliști despre cine ar fi vorba, Elena Rădescu a răspuns: „Da, au fost umiliți. (…) Prin conduită, comportament”.

Pe 6 octombrie, DNA a publicat concluziile raportului de control al Inspecției Judiciare în care se arată că procurorul-șef, Laura Codruța Kovesi, a construit sentimentul de credibilitate și respect al legii, dând instituției prestigiu și putere și are calitățile necesare pentru a-și exercita în continuare funcția de conducere.

Potrivit sursei citate, Kovesi a reușit să eficientizeze activitatea DNA, rezultatele regăsindu-se în statisticile pe anul 2016 și primul semestru al anului 2017 atât la nivelul întregii unități, cât și la nivelul secțiilor și serviciilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite